- Wrz 19, 2004
- 30,775
- 4,837
- 113
Przepis ze strony https://www.mniammniam.com/najlepsze-pancakes-placuszki-sniadaniowe autorstwa Bajaderki.
"Jest to najlepszy jak do tej pory przepis na klasyczne amerykanskie pancakes
Bardzo puszyste i mieciutkie
2 szklanki maki
4 lyzeczki cukru
szczypta soli
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
1 1/2 szklanki maslanki
1/2 szklanki mleka
2 duze jajka (zoltka oddzielone od bialek)
4 lyzki rozpuszczonego masla
Maslo rozpuscic i trzymac bardzo cieple. Suche skladniki dobrze wymieszac w misce. Maslanke wymieszac z mlekiem w osobnym naczyniu, dodac bialka i dobrze wymieszac. Zoltka wlac do malej miseczki i stopniowo, ciagle mieszajac wlewac gorace maslo - powinna utworzyc sie gesta emulsja, wlac ja do mieszanki mleczno-maslankowej, dobrze wymieszac. Calosc wlac od razu do suchych skladnikow i wymieszac tylko do momentu az skladniki sie polacza. Masa moze wygladac na lekko grudkowata, tak ma byc. Ukladac placuszki wielkosci 1/4 szklanki na rozgrzanym tluszczu (najsmaczniejsze sa smazone na masle oczywiscie) i smazyc 2-3 minuty na pierwszej stronie, przewrocic i dosmazyc 1-2 minuty na drugiej. Podawac z syropem klonowym, lbu kazdym innym, smazonymi jablkami.
Do masy mozna dodac starte jablka i troche cynamonu albo jagody i mala ilosc startej skorki z cytryny lub tworzyc inne, dowolne kombinacje
"
Tyle przepis. Robię je od lat, zwykle z połowy porcji, dlatego uprościłam sobie zadanie i nie mieszam żółtka z gorącym masłem. Z początku tak robiłam, ale to zawracanie głowy przy jednym żółtku. Mieszam wszystko razem, tylko masło gorące na końcu i odstawiam na trochę. Placuszki są małe (półtorej łyżki na jeden placek) i wychodzi mi wtedy około 20 placuszków. Zanim przewrócę na drugą stronę układam na każdym plasterek jabłka oprószony cynamonem i plaster banana. Owoce mam przygotowane wcześniej, skropione cytryną, żeby nie ściemniały. Smażę na klarowanym maśle. Świetnie się odgrzewają w mikrofali.
Buka
"Jest to najlepszy jak do tej pory przepis na klasyczne amerykanskie pancakes
2 szklanki maki
4 lyzeczki cukru
szczypta soli
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
1 1/2 szklanki maslanki
1/2 szklanki mleka
2 duze jajka (zoltka oddzielone od bialek)
4 lyzki rozpuszczonego masla
Maslo rozpuscic i trzymac bardzo cieple. Suche skladniki dobrze wymieszac w misce. Maslanke wymieszac z mlekiem w osobnym naczyniu, dodac bialka i dobrze wymieszac. Zoltka wlac do malej miseczki i stopniowo, ciagle mieszajac wlewac gorace maslo - powinna utworzyc sie gesta emulsja, wlac ja do mieszanki mleczno-maslankowej, dobrze wymieszac. Calosc wlac od razu do suchych skladnikow i wymieszac tylko do momentu az skladniki sie polacza. Masa moze wygladac na lekko grudkowata, tak ma byc. Ukladac placuszki wielkosci 1/4 szklanki na rozgrzanym tluszczu (najsmaczniejsze sa smazone na masle oczywiscie) i smazyc 2-3 minuty na pierwszej stronie, przewrocic i dosmazyc 1-2 minuty na drugiej. Podawac z syropem klonowym, lbu kazdym innym, smazonymi jablkami.
Do masy mozna dodac starte jablka i troche cynamonu albo jagody i mala ilosc startej skorki z cytryny lub tworzyc inne, dowolne kombinacje
Tyle przepis. Robię je od lat, zwykle z połowy porcji, dlatego uprościłam sobie zadanie i nie mieszam żółtka z gorącym masłem. Z początku tak robiłam, ale to zawracanie głowy przy jednym żółtku. Mieszam wszystko razem, tylko masło gorące na końcu i odstawiam na trochę. Placuszki są małe (półtorej łyżki na jeden placek) i wychodzi mi wtedy około 20 placuszków. Zanim przewrócę na drugą stronę układam na każdym plasterek jabłka oprószony cynamonem i plaster banana. Owoce mam przygotowane wcześniej, skropione cytryną, żeby nie ściemniały. Smażę na klarowanym maśle. Świetnie się odgrzewają w mikrofali.
Buka