- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Bardzo smaczne i sycące danie bezmięsne. Najlepsze z ryżem basmati.
Źródło przepisu: http://www.indianfoodforever.com/vegetable...neer-kofta.html
Zdjęcie w powiększeniu: http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/ta/3...cAglRXC8C1X.jpg
Na kofty:
200 g paniru
2 ziemniaki
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1/4 łyżeczki garam masali
2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
olej do smażenia
Na sos:
4 cebule
4 pomidory
kolendra świeża
1/2 szklanki gęstego jogurtu
1/2 szklanki zmielonych na mąkę orzeszków nerkowca (cashew)
1/2 łyżeczki zmielonego kuminu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki chilli mielonego
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki garam masali
1 liść laurowy
2 łyżki sklarowanego masła (ghee)
Ziemniaki gotować do miekkości najlepiej w mundurkach, obrać i rozgnieść na puree, odstawić do ostudzenia. Panir zetrzeć na tarce jarzynowej i wymieszać z ziemniakami, dodać przyprawy i skrobię, wymieszać i formować nieduże kulki. Smażyć od razu w głębokim oleju.
Cebulę i pomidory rozdrobnić razem. Podgrzać ghee w głębszym garnku, wsypać kumin, dodać liść laurowy i przesmazyc chwilę, dodać cebulę z pomidorami i przesmażyć ciągle mieszając. Kiedy wszystko połączy się dodać jogurt, proszek z orzechów, sól, chilli, kurkumę i garam masalę, gotować chwilę mieszając. Teraz dodać 2 szklanki wody, nakryć pokrywką i gotowac ok. 5 minut.
Gdy sos jest gotowy podgrzać ponownie kofty, podawać z ryżem, polane sosem i posypane siekaną kolendrą.
Moje uwagi:
- panir bardzo prosto robi się samemu: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,80295473,80295473.html ale w ostateczności można użyć zamiennie serka wiejskiego dobrze odsączonego ze śmietanki, ja robiłam panir sama z 2 litrów mleka prosto od krowy
- użyłam 5 małych ziemniaków
- zamiast mąki kukurydzianej użyłam mąki z ciecierzycy, dodatek mąki jest konieczny, inaczej kulki moga się rozlecieć podczas smażenia
- zamiast kulek uformowałam z masy wałek i pokroiłam go ostrym nożem na 2 cm kotleciki, IMO tak jest szybciej, wygodniej i mniej oleju się zużywa
- ciasto po wymieszaniu trzeba od razu formowac i smazyć, inaczej się rozpłynie
- do sosu użyłam 400 ml passaty pomidorowej, cebule pokroiłam w drobną kostkę
- nie polecam mielonego kuminu, chyba że mielony na bieżąco, ten gotowy niestety zazwyczaj jest zwietrzały i trzeba go dodać znacznie więcej
- do sosu użyłam jogurtu bałkańskiego
- niestety nie miałam świeżej kolendry, nie bardzo można ją czymkolwiek zastąpić
Źródło przepisu: http://www.indianfoodforever.com/vegetable...neer-kofta.html

Zdjęcie w powiększeniu: http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/ta/3...cAglRXC8C1X.jpg
Na kofty:
200 g paniru
2 ziemniaki
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1/4 łyżeczki garam masali
2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
olej do smażenia
Na sos:
4 cebule
4 pomidory
kolendra świeża
1/2 szklanki gęstego jogurtu
1/2 szklanki zmielonych na mąkę orzeszków nerkowca (cashew)
1/2 łyżeczki zmielonego kuminu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki chilli mielonego
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki garam masali
1 liść laurowy
2 łyżki sklarowanego masła (ghee)
Ziemniaki gotować do miekkości najlepiej w mundurkach, obrać i rozgnieść na puree, odstawić do ostudzenia. Panir zetrzeć na tarce jarzynowej i wymieszać z ziemniakami, dodać przyprawy i skrobię, wymieszać i formować nieduże kulki. Smażyć od razu w głębokim oleju.
Cebulę i pomidory rozdrobnić razem. Podgrzać ghee w głębszym garnku, wsypać kumin, dodać liść laurowy i przesmazyc chwilę, dodać cebulę z pomidorami i przesmażyć ciągle mieszając. Kiedy wszystko połączy się dodać jogurt, proszek z orzechów, sól, chilli, kurkumę i garam masalę, gotować chwilę mieszając. Teraz dodać 2 szklanki wody, nakryć pokrywką i gotowac ok. 5 minut.
Gdy sos jest gotowy podgrzać ponownie kofty, podawać z ryżem, polane sosem i posypane siekaną kolendrą.
Moje uwagi:
- panir bardzo prosto robi się samemu: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,80295473,80295473.html ale w ostateczności można użyć zamiennie serka wiejskiego dobrze odsączonego ze śmietanki, ja robiłam panir sama z 2 litrów mleka prosto od krowy
- użyłam 5 małych ziemniaków
- zamiast mąki kukurydzianej użyłam mąki z ciecierzycy, dodatek mąki jest konieczny, inaczej kulki moga się rozlecieć podczas smażenia
- zamiast kulek uformowałam z masy wałek i pokroiłam go ostrym nożem na 2 cm kotleciki, IMO tak jest szybciej, wygodniej i mniej oleju się zużywa
- ciasto po wymieszaniu trzeba od razu formowac i smazyć, inaczej się rozpłynie
- do sosu użyłam 400 ml passaty pomidorowej, cebule pokroiłam w drobną kostkę
- nie polecam mielonego kuminu, chyba że mielony na bieżąco, ten gotowy niestety zazwyczaj jest zwietrzały i trzeba go dodać znacznie więcej
- do sosu użyłam jogurtu bałkańskiego
- niestety nie miałam świeżej kolendry, nie bardzo można ją czymkolwiek zastąpić
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: