Pani Walewska ale inna niż wasze

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
A ja znam inną wersję pani walewskiej:p Różni ją przede wszystkim smak, bo wygląd, to ma podobny :lol:

Ciasto:
~~~~~~
30 dag mąki, 20 dag margaryny, 10 dag cukru pudru, 4 żółtka, 1 łyżeczka
proszku do pieczenia ;1 słoik powideł śliwkowych, 2-4 białek, 15 dag cukru
pudru, orzechy-obowiązkowo lub migdały

Krem:
~~~~~~
2 szkl. mleka, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 0.5 szkl cukru, 1 cukier
waniliowy, 3 żółtka, 1 kostka masła + 2 łyżki margaryny

bakalie:
10 sztuk pokrojonych suszonych śliwek, skórka pomarańczowa i cytrynowa, pokrojone morele z puszki i co wam do głowy jeszcze wpadnie (ale obowiązkowo śliwki i brzoskwinie/morele)

Polewa:
~~~~~~
Po 2 łyżki: śmietany, cukru, kakao; 0.75 kostki masła

CIASTO: Z pierwszych podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części - grubszą na spód, a cieńszą na wierzch. Na grubszą część położyć powidła, pianę z białek i posypać pokrojonymi orzechami i upiec. Cienką część upiec osobno.

KREM: Do utartego masła z margaryną dodawać stopniowo przy ucieraniu budyń ugotowany z podanych składników i bakalie. Nałożyć krem na upieczoną grubszą część placka, przykryć cieńszą, oblać polewą i udekorować wiórkami kokosowymi (niekoniecznie).
Ciasto MUSI nasiąknąć, więc im dłużej stoi, tym jest lepsze.

Ciasto jest nietypowe i zarazem cudowne ze wzgledu na śliwki i brzoskwinie - cudownie się komponują. Zaręczam, że kto raz spróbuje w tej wersji nie wróci do poprzedniej. Chyba, że sliwek suszonych nie lubi :mrgreen: :dump:

Aha, poprzez swoje dodatkowe komponenty robi sie bardziej wilgotne, tortowate ;)
No i jeszcze jedna uwaga - ja dodawanie skórki do kremu notorycznie pomijam :mrgreen: A za ten krem dałabym się pokroić.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
No cóż, nic na to nie poradzę :roll: chyba, ze dziś masz wolny czas i potrzebne składniki :lol:, to zaraz będziesz miała swoją Panią Walewską ;)

Ale uprzedzam - ona nie będzie twoją niewolnicą, tylko ty jej - taka z niej spryciula, zupełnie jak historia podaje :mrgreen:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Gdybym ja jeszcze miała cyfrówkę
icon_sad.gif
to bym na pewno wstawiła. Ogólnie poszperaj po zdjęciach innych pań walewskich - wygląd podobny. Zasadniczą różnicę wykrywa się w smaku ;)

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
pysznie brzmi - ja ostatnio niewolniczo pieke Pijana sliwke KAmili wiec kolejny przepis ze Sliwkami moze zasmakowac mojej rodzinie - jedyny problem to , to ze tu jest cisat kruche - niestety...

moni77

Member
Wrz 20, 2004
8,558
0
0
bardzo smaczne ciasto, piana do środka scaliła się z kremem i zniknęła sie:) dorzuciłam więcej orzechów, następnym razem zdecydowanie daruje sobie psucie masy skorka, nadala ona specyficznego, sztucznego smaku. Pewnie to kwestia skórki ale nie będę ryzykowała kolejnej wpadki.
Wszystkim bardzo smakowało.
Oczywiście obcięłam cukier a i tak wyszło pod gorzka kawę bo słodkie potwornie, ale smaczne bardzo
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy