Pani Walewska/Pychotka

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
bede robic jutro, budyn dzis dwa razy spitililam, gluty mi sie porobily, przypalil sie....tak wiec mam nadzieje, ze bedzie OK jesli zrobie z gotowego budyniu

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
pyszny placek!! goscie byli zachwyceni, maz rowniez, ja tez choc ja nie plackowa jestem
dalam wszedzie troche mniej cukru, i byl super bo nie za slodki

tylko z gora cos trzeba innego wymyslec, rodzynki tez mi sie spalily choc byly namoczone, cos innego by sie tam przydalo
gruebel_2.gif

ale rewelacja!

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
tez zrobilam na swieta, tym razem na beze nie dawalam rodzynek, tylko same orzechy, natomiast pod bialko sypnelam zurawiny. Calosc przepyszna wyszla.

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Jeszcze dobrze nie ochlonelam po swiatecznym obzarstwie a juz mnie korci Walewska. Zapomnialam o tym ciescie i teraz mnie dreczy. Jest bardzo pyszne, delikatne i wykwintne. Dlugo za nie sie nie zabieralam bo wydawalo mi sie ze to bardzo trudna sprawa. Okazalo sie, ze to ciasto zawsze sie udaje i zawsze jest pyszne i niezawodne. Zrobie na sylwestra. Mniam.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
trudno mi powiedziec, obie wersje sa pyszne. Tylko moze jednak lepiej nie posypywac rodzynkami ( ani zurawina) po wierzchu, bo sie szybko przypalaja, a na warstwie dzemu ( pod beza) albo w kremie ( bo tez juz tak robilam) jest ok.

a do kremu w tym roku dalam sporo rumu
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Maraa @ 27 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1383358A ja zawsze do kremu dodaję sporo ajerkoniaku
icon_mrgreen.gif
Bardzo kuszące
fiesgrins.gif

.agatka. @ 27 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1383399Ja zrobię na Nowy Rok.
mniam.gif
Też mam taki zamiar
fiesgrins.gif

Zastanawiam się tylko, czy tej masy budyniowej nie jest za mało? Lubię dużo masy
icon_mrgreen.gif
a tu wydaje mi się ciut mało na tę ilość ciasta
gruebel_2.gif

I czy to musi stać jakiś czas w celu przegryzienia się, czy też można jeść od razu?

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
dziuniu, ja już od dawna nie robię kremu, który podałam, więc nie pamiętam ile go wychodzi
icon_redface.gif

robię budyń z gotowego kremu "karpatka" i po ukręceniu z masłem jest go dużo, 2 cm ( poszłam zmierzyć w tegorocznym kawałku
icon_mrgreen.gif
)

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
BeataSz @ 29 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1384072dziuniu, ja już od dawna nie robię kremu, który podałam, więc nie pamiętam ile go wychodzi
icon_redface.gif

robię budyń z gotowego kremu "karpatka" i po ukręceniu z masłem jest go dużo, 2 cm ( poszłam zmierzyć w tegorocznym kawałku
icon_mrgreen.gif
)
Sądząc po ilości mleka, to wyjdzie go mniej niż 2 cm
icon_mrgreen.gif
Czyli zrobię po prostu swój ulubiony krem budyniowy i będzie ok
fiesgrins.gif

A jak z tym przegryzaniem się?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
No to zrobiłam, przed chwilą przełożyłam tym kremem: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=6282 z dodatkiem słusznej ilości ajerkoniaku
cheers.gif

Ciasto zrobiłam z 1/2 kg mąki przez co dodałam ciut więcej śmietany, użyłam też pół na pół smalcu i masła, bo masło wyszło w międzyczasie i nie starczyło. Udało mi się rozwałkować ciasto na dwie blachy piekarnikowe, więc wyszło raczej cienkie, posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki i dałam pianę z 8 białek, upiekło się ładnie. Dziś już raczej kroić nie będę, jutro opiszę wrażenia smakowe
icon_wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy