- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
przepis w oparciu o znakomita recepturę Iny podaną przez Paulę. Wymyśliłam mu wersję malinową a potem tknęło mie, że zestaw malina + limonka musiałby być znakomity. Pankejki w tej wersji spotkały się z tak entuzjastycznym przyjeciem, że postanowiłam uhonorować je własnym wątkiem
Malinowo-limonkowe pankejki
2/3 szklanki maki
1,5 lyzki cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
skórka starta z limonki
kilka kropel soku z limonki/aromat cytrynowy/waniliowy
szklanka mleka pół na pół ze śmietaną kwaśną
+ 1 jajko
maliny mrożone
suche połączyć
mokre połączyć
zmieszać do jako takiego połączenia.
wlewać na patelnię po3 łyżki na placuszek lub uzyć foremki do pankejków (wtedy przerzucanie to pestka). Na wierzch położyć po 4-5 malin
smażyć na patelni ok 3 minut, a potem dosmazyc na drugiej stronie. Ja pierwsza stronę przykrywam -jak mi zalezy na ich wyglądzie
podawać ze zmiksowanymi malinami, dzemem, syropem koloniwym lub bitą smietaną

Malinowo-limonkowe pankejki
2/3 szklanki maki
1,5 lyzki cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
skórka starta z limonki
kilka kropel soku z limonki/aromat cytrynowy/waniliowy
szklanka mleka pół na pół ze śmietaną kwaśną
+ 1 jajko
maliny mrożone
suche połączyć
mokre połączyć
zmieszać do jako takiego połączenia.
wlewać na patelnię po3 łyżki na placuszek lub uzyć foremki do pankejków (wtedy przerzucanie to pestka). Na wierzch położyć po 4-5 malin
smażyć na patelni ok 3 minut, a potem dosmazyc na drugiej stronie. Ja pierwsza stronę przykrywam -jak mi zalezy na ich wyglądzie
podawać ze zmiksowanymi malinami, dzemem, syropem koloniwym lub bitą smietaną
Ostatnią edycję dokonał moderator: