Panna Cotta

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Panna Cotta

S4021528.JPG

Panna Cotta (czyli "gotowana śmietanka") jest deserem z regionu Emilia-Romania, choć niektórzy mówią także o rejonie Piemontu czy Toskanii. Powstanie deseru nie jest jasne, jednakże mówi się, że początkowo we Włoszech jadano samą śmietankę, z której słyną górzyste rejony północnych Włoch. Czasem śmietanka bylo osłodzona poprzez dodatek owoców lub orzechów. W zasadzie nie używano do tego cukru, ponieważ, jako towar z importu, był on po prostu za drogi. Z biegiem czasu deser stawał się tym, czym jest obecnie: kremową śmietanką z dodatkiem żelatyny, doprawioną wanilią, podawaną z owocami lub przyprawami, koniecznie zimną. Istotny jest także kształt w formie odwróconego ścietego stożka oraz konsystencja - ani zbyt rzadka, ani zbyt twarda. Podobne desery spotkać mozna także w Grecji i Francji.

Bez względu na wszystko - jest to niezwykle przepyszny deser, łatwy i szybki do przygotowania, urzekający prostota a jednocześnie wykwintnością smaku
.

na 4 porcje

śmietana 30 % UHT w kartoniku - ja daję Mlekovitę, 375 ml
1/4 szkl mleka - tu nie musimy byc strasznie rygorystyczni
1 łyżeczka cukru waniliowego - można dac więcej, ale w tych najbardziej tradycyjnych przepisach nie ma go wogóle. Jak dla mnie, ta 1 łyżeczka jest niezbędna.
3 łyżeczki żelatyny
Kawałek wanilii ok 2 cm, rozcięty.

Wlewamy do rondelka śmietanę i mleko, wkładamy wanilię, zeskrobując wcześniej nożem ziarenka, by mieć pewność, że wszystkie trafią do mleka. Zagotowujemy.
Dodajemy 3 łyżeczki żelatyny, mieszamy intensywnie.

Foremki, do których będziemy przelewac krem smarujemy masłem.

Dajemy kremowi nieco przestygnąć, wyjmujemy "skórkę" z wanilii, przelewamy krem do foremek, studzimy w lodówce aż całkiem stężeje.

Aby ładnie je wyjąć, obkrajamy dookoła foremki nożem, po czym ogrzewamy pod gorącą wodą (kran) przez chwilę. Po tym zabiegu, po lekkim podważeniu ww. nożem powinna zgrabnie wyskoczyć na talerz.

Podajemy z musem owocowym.

S4021527.JPG

Do rondelka wsypujemy jagody, dodajemy cukier i odrobinę wody, gotujemy aż do uzyskania konfitury. Można zagęścić mąką ziemniaczaną.

Do panna cotty pasują także wisnie, truskawki, karmel, czekolada, sytrop klonowy, brzoskwinie... co nam fantazja podpowie.
mniam.gif

Załączniki

• S4021528.JPG
    S4021528.JPG
    30.6 KB · Wyświetleń: 3
  • S4021527.JPG
    S4021527.JPG
    31.4 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Z syropem klonowym - dla miłśników słodkiego
icon_smile.gif

S4021535.JPG

Załączniki

• S4021535.JPG
    S4021535.JPG
    18.8 KB · Wyświetleń: 1

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
czaje sie na twoj deserek, tylko musze zjesc najpierw to co juz wczesniej postanowilam zrobic ... Panna Cotta czeka w kolejce

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Beato, ogromnie się cieszę! Twoja panna cotta jest piękna
icon_smile.gif

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Nieziemsko pyszny, efektowny deser na kazda okazje ... robie juz drugi raz tym razem dalam wiecej mleka .
IMGP2784.JPG
Niestety dzien dzis szary i zdjecie tylko takie wyszlo.

Załączniki

• IMGP2784.JPG
    IMGP2784.JPG
    28 KB · Wyświetleń: 1

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Moni
mniam.gif
Rzadko kiedy mam ochotę na coś, co zawiera żelatynę, ale to zdjęcie jest wysoce zachęcające!
mniam.gif

Robił ktoś z agarem?
fiesgrins.gif

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Lud_ @ 18 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=777118Moni
mniam.gif
Rzadko kiedy mam ochotę na coś, co zawiera żelatynę, ale to zdjęcie jest wysoce zachęcające!
mniam.gif

Robił ktoś z agarem?
fiesgrins.gif
zrobilam w polowy porcj, dalam 1 czubata lyzeczke zelatyny i dolalam 1/3 szkl mleka i wogole jej nie czulam ... Lud naprawde warto! Moje bylo z domowym musem jablkowym, nutella i migdalami, a przedtem robilam z wisniami. Obie wersje wysmienite.

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
moni20 @ 18 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=777125zrobilam w polowy porcj, dalam 1 czubata lyzeczke zelatyny i dolalam 1/3 szkl mleka i wogole jej nie czulam ... Lud naprawde warto! Moje bylo z domowym musem jablkowym, nutella i migdalami, a przedtem robilam z wisniami. Obie wersje wysmienite.
Nie chodzi o to czy czuć czy nie, po prostu u mnie żelatyna absolutnie nie wchodzi w grę
icon_smile.gif
Ale nigdy nie jadłam panna cotty
icon_redface.gif
i chciałabym spróbować. Może pokombinuję z agarem.

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Ja z agarem nigdy nic nie kombinowalam wiec nie wiem. Wlasciwie nigdy nawet nie kupilam. A panna cotta warta grzechu. Duzo zalezy od jakosci smietanki.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Moni, Twoja panna cotta wygląda bardzo smakowicie.
lecker.gif
I jaki ładny paseczek na górze wyszedł - od naczynka.
daumen.gif

Naturalnie, że można dać agar.
icon_smile.gif
Lud, pogadaj z Ilonką, ona powinna znać proporcje agaru
icon_wink.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
CYTATMoze i ja sie skusze ale troche odchudzona wersje
W pewnych przypadkach odchudzona wersja to już nie to
no_shakinghead.gif
Jedna porcja na pewno nie zaszkodzi
icon_smile.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Wiem, ze nie "to" ale cos koło
icon_wink.gif

A zjaca siebie to na 1 porcji sie by nie skonczylo, wiec wole nie ryzykowac - acha w malych ilosciach tez nie umiem robic
icon_wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy