Pappardelle lesne
250 g makaronu typu pappardelle, tagliatelle, ale takze swiderki, penne itp. /
300 g borowikow / pieczarek /
300 g pomidorow / mozna zastapic przecierem /
troche ekstraktu grzybowego homemade lub dla odwaznych 1 kostka grzybowa
30 g masla
1 “scalogno” / czosnko-cebula, mozna zastapic jednym i drugim /
swiezy tymianek
natka pietruszki
troche bialego wytrawnego wina
sol
pieprz
starty ser / wg gustu /
- posiekac “scalogno” / czosnek i cebule / z tymiankiem i natka pietruszki
- na glebokiej patelni rozgrzac maslo, dodac pokrojone grzyby i ziola, podsmazyc, skropic winem, a nastepnie odparowac
- dodac pomidory i ekstrakt grzybowy / ew. kostke grzybowa /, dusic na sporym ogniu przez 10 minut
- doprawic sola i pieprzem, dodac ugotowany makaron, posypac serem i wymieszac
250 g makaronu typu pappardelle, tagliatelle, ale takze swiderki, penne itp. /
300 g borowikow / pieczarek /
300 g pomidorow / mozna zastapic przecierem /
troche ekstraktu grzybowego homemade lub dla odwaznych 1 kostka grzybowa
30 g masla
1 “scalogno” / czosnko-cebula, mozna zastapic jednym i drugim /
swiezy tymianek
natka pietruszki
troche bialego wytrawnego wina
sol
pieprz
starty ser / wg gustu /
- posiekac “scalogno” / czosnek i cebule / z tymiankiem i natka pietruszki
- na glebokiej patelni rozgrzac maslo, dodac pokrojone grzyby i ziola, podsmazyc, skropic winem, a nastepnie odparowac
- dodac pomidory i ekstrakt grzybowy / ew. kostke grzybowa /, dusic na sporym ogniu przez 10 minut
- doprawic sola i pieprzem, dodac ugotowany makaron, posypac serem i wymieszac