Pappardelle lesne

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Pappardelle lesne
250 g makaronu typu pappardelle, tagliatelle, ale takze swiderki, penne itp. /
300 g borowikow / pieczarek /
300 g pomidorow / mozna zastapic przecierem /
troche ekstraktu grzybowego homemade lub dla odwaznych 1 kostka grzybowa
30 g masla
1 “scalogno” / czosnko-cebula, mozna zastapic jednym i drugim /
swiezy tymianek
natka pietruszki
troche bialego wytrawnego wina
sol
pieprz
starty ser / wg gustu /
- posiekac “scalogno” / czosnek i cebule / z tymiankiem i natka pietruszki
- na glebokiej patelni rozgrzac maslo, dodac pokrojone grzyby i ziola, podsmazyc, skropic winem, a nastepnie odparowac
- dodac pomidory i ekstrakt grzybowy / ew. kostke grzybowa /, dusic na sporym ogniu przez 10 minut
- doprawic sola i pieprzem, dodac ugotowany makaron, posypac serem i wymieszac
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
linn,dzisiaj zrobilam pappardelle i bylo bardzo smaczne,

a jaki dobry ten grzybkowy sosik, uzylam suszonych grzybkow i pieczarek i wyszlo super
icon_smile.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Mozna i innych. U mnie niestety w sklepach "dyzuruja" pieczarki.
 

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Linn, rewelacja....miałem akurat mrożone borowiki. No smak niemożliwy do opisania........jeszcze raz powtarzam ....REWELACJA !!!!
Bahus
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Madziu, ale mozna zastapic czosnkiem i cebula. Mnie przez te dwujezycznosc czasem tak sie myla niektore slowa, ze w koncu nie jestem pewna w ktorym jezyku mowie.
Ostatni ktos mnie pytal o "lampascioni": tez cebulki, ale wygladajace na tulipanowe. No i oczywiscie w slowniku nie ma. W Polsce chyba nie znane. Wygladaja tak:
http://www.laterradipuglia.it/italiano/Apr...lampascioni.htm
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Faktycznie bardzo pouczajacy. Wstawie go do Miar i miarek.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy