Papugowe Ciasto

Akulka

Member
Gru 28, 2005
28,950
0
0
ela2225 - ani się waż usuwać przepisu :mrgreen: Nawet bym cie prosiła bys skopiowała przepis i zdjęcie i umieściła w pierwszym poście z podaniem źródła :mrgreen:
Mnie się podoba - kolorowe i nietypowe przez to. Sądzę, żeby skusiło nie tylko dzieci, ale i dorosłych - i to właśnie dlatego, że jest takie "nienaturalne" w wyglądzie, wręcz bajkowe ;)
A co do barwników, każdy swój rozum ma i ew. może zastąpić czymś innym (soki, kisiele itp). Nie rozumiem, przecież często używane są barwniki spożywcze, co rusz gdzieś czytam, nawet z okazji tortów urodzinowych dla pociech. Więc w czym problem :roll:
Ja osobiscie mam w planach wykonanie z jakiejś nadażającej sie okazji. Jak smakuje tak jak wygląda, to efekt murowany :lol:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
28,950
0
0
A, ciasto bardzo przypomina znane mi pod nazwą: trójkolorowe lub kwitnący tulipan ;) ładnie tez wychodzi, a nie miałam pojecia, ze z barwnikami spozyw. moze wyjść tak "odlotowo"
icon_razz.gif
:lol:

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,541
25
38
ela, nie usuwaj przepisu, bron Boze!

przeciez tu jest forum i kazdy wstawia to co chce, a jesli to nie podpada pod gusta smiertelnikow niektorych to nic w tym zlego

Adria

Member
Gru 2, 2005
1,641
0
0
zostawić przepis, a usunąć całą tą dyskusję - jest nie na temat. Przecież chyba każdy ma 'głowę' i zrobi tak jak mu będzie odpowiadać...nie takie barwniki na codzień się jada nawet nie wiedząc co i ile jest w produktach. A dobra gospodyni już potrafi zastąpić je odpowiednim barwnikiem naturalnym ;)

Akulka

Member
Gru 28, 2005
28,950
0
0
ela2225 - i o to chodzi, przepis na pewno nie zostanie zapomniany :mrgreen:

aurinko19

Member
Lip 14, 2009
57
0
0
Pięknie wygląda,na stronie,którą podałaś są nie wszystkie pozytywne komentarze ale ja się nie zniechęcam i właśnie je testuję,gdyż mój braciszek mnie namówił
icon_smile.gif
Robię to dla niego,mam nadzieję,że się nie rozczaruję!
icon_smile.gif
)

Eklerek

Member
Mar 15, 2009
664
1
0
Moim zdaniem czasami fajnie jest zaskoczyć kogoś takim ciastem. A dzieci na pewno byłyby wniebowzięte. I jadły chociażby z samej frajdy, że jeszcze takiego nie widziały.
icon_mrgreen.gif

aurinko19

Member
Lip 14, 2009
57
0
0
Eklerek @ 30 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=879066Moim zdaniem czasami fajnie jest zaskoczyć kogoś takim ciastem. A dzieci na pewno byłyby wniebowzięte. I jadły chociażby z samej frajdy, że jeszcze takiego nie widziały.
icon_mrgreen.gif
pewnie,że tak,samo przygotowanie dla mojego brata to była ogromna frajda,że może pomóc i zrobić tak jak on chce
icon_smile.gif
Ciasto wyszło piękne ,jednolite,ale że wyszło go za dużo musieliśmy popełnić jeszcze z nich babeczki i muffinki
fiesgrins.gif
Zobaczymy co z tego wyjdzie

aurinko19

Member
Lip 14, 2009
57
0
0
mnie też zaciekawiło i dlatego chciałam z wielkim zapałem go zrobić.
Ciasto pięknie się zrobiło,konsystencja gęstej śmietany była. Potem podzieliłam na części żeby zabarwić,wszystko było pięknie i ładnie tak więc wylądowało w piekarniku.Piekło się według instrukcji... Sprawdzałam pod koniec pieczenia patyczkiem,ale że było o płynnej konsystencji to troszkę przytrzymałam dłużej w piecu.Po wyjeciu było jakies dziwne,nie odchodziło od formy,nie dało się go ukroić, rozpadało się ...
icon_sad.gif

Nie mam pojęcia gdzie popełniłam błąd

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
14,876
3
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy