- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
sa pyszne...robilam je wielokrotnie i zawsze na zyczenie rodziny podawane sa jeszcze cieple...
180ml mleka
1 jajo
450g maki bialej pszennej chlebowej
2 lyzeczki mialkiego cukru (caster sugar)..zwykly cukier mozna delikatnie przemielic w blenderze
1 1/2 lyzeczki soli
17g rozpuszczonego masla
1 lyzeczka drozdzy instant
Mozna mieszac w maszynie...
Mleko wymieszalam z rozbitym jajem, dodalam make, cukier, sol, drozdze i 2 lyzki rozpuszczonego masla. Wymieszalam, wyrobilam gadkie ciasto. Zostawilam do wyrosniecia w cieple (ok 1 godz.).
Wyrosniete ciasto wyjelam na stolnice, odpowietrzylam, rozwalkowalam na placek grubosci 1 cm. Okragla foremka (do wycinania 7,5 cm) wycinalam kola. Nastepnie malym waleczkiem walkowalam srodek kazdego placka w jednym kierunku ( tak aby powstalo zaglebienie przez cala srednice ok 5 mm szerokosci). Wnetrze placuszka posmarowalam maslem, zostawiajac 1cm od brzegow i zlozylam placki tak aby czesc gorna zakladala sie odrobine na dolna, docisnelam lekko...
Buly ukladalam na naoliwionej blasze, wymalowalam wierzychy maslem i przykrylam folia, odstawilam do wyrosniecia na 30 min. Pieklam w 200 C ok 18 min...jesli zostanie nam maslo, mozna wysmarowac nim gorace jeszcze bulki tuz po wyjeciu z pieca.
180ml mleka
1 jajo
450g maki bialej pszennej chlebowej
2 lyzeczki mialkiego cukru (caster sugar)..zwykly cukier mozna delikatnie przemielic w blenderze
1 1/2 lyzeczki soli
17g rozpuszczonego masla
1 lyzeczka drozdzy instant
Mozna mieszac w maszynie...
Mleko wymieszalam z rozbitym jajem, dodalam make, cukier, sol, drozdze i 2 lyzki rozpuszczonego masla. Wymieszalam, wyrobilam gadkie ciasto. Zostawilam do wyrosniecia w cieple (ok 1 godz.).
Wyrosniete ciasto wyjelam na stolnice, odpowietrzylam, rozwalkowalam na placek grubosci 1 cm. Okragla foremka (do wycinania 7,5 cm) wycinalam kola. Nastepnie malym waleczkiem walkowalam srodek kazdego placka w jednym kierunku ( tak aby powstalo zaglebienie przez cala srednice ok 5 mm szerokosci). Wnetrze placuszka posmarowalam maslem, zostawiajac 1cm od brzegow i zlozylam placki tak aby czesc gorna zakladala sie odrobine na dolna, docisnelam lekko...
Buly ukladalam na naoliwionej blasze, wymalowalam wierzychy maslem i przykrylam folia, odstawilam do wyrosniecia na 30 min. Pieklam w 200 C ok 18 min...jesli zostanie nam maslo, mozna wysmarowac nim gorace jeszcze bulki tuz po wyjeciu z pieca.

Ostatnią edycję dokonał moderator: