- Sty 5, 2006
- 7,979
- 0
- 0
Podaję za Janem Kalkowskim. Przepis umieszczony w rubryce Jedno Danie w strasznie starym Przekroju
5 dkg fiołków (płatki)
30 dkg cukru
3 dkg żelatyny
pół szklanki soku grejpfrutowego
troszke rumu (dla zapachu)
Fiołki wrzucić do litra wrzącej wody zagotowanej z cukrem. Pozostawić na dwie godziny pod przykryciem. Rozpuścic i dodać żelatynę, sok grejpfrutowy i kieliszek rumu. Wymieszać, przecedzić, wlać do foremek. Zastudzić.
5 dkg fiołków (płatki)
30 dkg cukru
3 dkg żelatyny
pół szklanki soku grejpfrutowego
troszke rumu (dla zapachu)
Fiołki wrzucić do litra wrzącej wody zagotowanej z cukrem. Pozostawić na dwie godziny pod przykryciem. Rozpuścic i dodać żelatynę, sok grejpfrutowy i kieliszek rumu. Wymieszać, przecedzić, wlać do foremek. Zastudzić.