- Paź 21, 2009
- 14
- 0
- 0

Witam
To moj pierwszy tego typu wpis wiec jesli cos "zpapram" to prosze o pomoc
Poniewaz moja corka lubi zjesc a tak naprawwde nie mozna kupic parowek godnych podania malym dzieciom ,postanowilam zrobic je sama
Przepis wykorzystalam ze strony Świat wędlin http://swiat-wedlin.pl/przepisy-na-wedliny...arowki-drobiowe i mam nadzieje ze nikt sie o to nie obrazi


Potrzebne składniki:
3 kg piersi z indyka
1 kg piersi z kurczaka
70 g peklosoli
1,5 szklanki chłodnej przegotowanej wody
1 łyżeczka cukru
8 g mielonej słodkiej papryki
5 g białego pieprzu
5 g gałki muszkatołowe
Oraz jelita
mięso należy dokładnie oczyścić ze ścięgien a następnie pokroić na drobną kostkę, ew. zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o oczkach 8 mm. Do zmielonego mięsa należy dodać peklosól. Bardzo dobrze wymieszać i uklepać w szklanym lub porcelanowym naczyniu, przykryć folią i włożyć na dobę do lodówki.
Kolejny krok to ponowne zmielenie mięsa na najmniejszym sitku (średnica 2mm), a następnie dodanie do mięsa rozdrobnionych na miazgę przypraw (mogą być mielone). Wszystko starannie wymieszać dolewając po trochu wody aż do momentu gdy masa zrobi się kleista. Teraz należy nadziać farszem jelita. Tworzone odcinki powinny mieć około 16 cm długości. Na stolnicy dobrze wywałkować każdy odcinek. Osuszyć kiełbasy ściereczką i pozostawić w chłodnym i przewiewnym miejscu na kilkanaście godzin.
Następnie wędzić około 2 godzin w ciepłym dymie (45-55°C), aż nabiorą złocistego koloru. Na pytanie: ile gotować parówki? odpowiadamy, że parówek nie należy gotować a jedynie parzyć w temperaturze około 80°C przez około 20 .
To orginalny przepis ja troche zmienilam poniewaz nie moglam kupic w tym dniu fileta z inyka wiec kupilam z kurczaka plus kawalek ladnej szynki wieprzowej.
Nie mialam cienkich jelit wiec uzylam "normalnego"rozmiaru wygladaja bardziej jak serdelki .
I oczywiscie nasze specyficzne wedzenie domowymi sposobami 20 minut stanowczo za dlugo polecam 10 max potem parzenie 20 minut w temp 75stopni
Parowki wyszy "inne" niz te co znamy że sklepu moj maz mowi ze za "suche" ale ja twierdze ze to przez dlugie wedzenie chociaz nastepnym razem chce dodac troche mieska z tluszczykiem co powinno je troche zmiekkczyc
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: