Jest to szczególnie prosty, łatwy przepis na doskonały deser, nie nastręczający żadnych trudności w wykonaniu. Przepis z miesięcznika Ty i Ja. Tym razem nie podaję ilości składników, ponieważ zależy to od naszej inwencji i apetytów.
Cienkie kromki chałki bez skórki lekko przypiekamy z obu stron na patelni. Ja robię to na maśle, ale można na suchej patelni teflonowej. Ciepłe jeszcze grzanki smarujemy świeżutkim masłem, a następnie miodem. Na tej podściółce układamy ciasno obok siebie niezbyt wielkie, dojrzałe truskawki (ewentualnie poziomki) i całość pokrywamy warstwą bitej śmietany nie aromatyzowanej cukrem waniliowym , tylko skąpo pocukrzonej . Podajemy natychmiast, póki grzanki są jeszcze ciepłe.
Cienkie kromki chałki bez skórki lekko przypiekamy z obu stron na patelni. Ja robię to na maśle, ale można na suchej patelni teflonowej. Ciepłe jeszcze grzanki smarujemy świeżutkim masłem, a następnie miodem. Na tej podściółce układamy ciasno obok siebie niezbyt wielkie, dojrzałe truskawki (ewentualnie poziomki) i całość pokrywamy warstwą bitej śmietany nie aromatyzowanej cukrem waniliowym , tylko skąpo pocukrzonej . Podajemy natychmiast, póki grzanki są jeszcze ciepłe.