Pascha waniliowa

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Od dłuższego czasu już nie piekę, ale czasem robię desery, a takim obowiązkowym deserem na Wielkanoc jest pascha. W ubiegłym roku podałam przepis na malinową, a w tym roku czas na ten deser o rosyjskim rodowodzie o smaku waniliowym. Pracy niewiele, a przyjemności dużo. Robiłam ją dziesiątki razy z miesięcznika Ty i Ja i dzisiaj powtórzę ten sam przepis.
Składniki
1/2 kg słodkiego, tłustego twarogu
5 - 6 ugotowanych na twardo żółtek
25 dkg świeżutkiego masła
25 - 30 dkg cukru pudru
laska utłuczonej na proszek wanilii
5 - 10 dkg oparzonych, obranych i posiekanych na cienkie słupki migdałów
5 - 10 dkg oparzonych i dobrze osączonych rodzynków
trochę najdrobniej posiekanej usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej

Twaróg wraz z żółtkami przepuszczamy dwa razy przez maszynkę. Oddzielnie w donicy, ucieramy na puch masło wraz z cukrem pudrem. Utarte masło ucieramy następnie przez kilkanaście minut ze zmielonym serem, dodajac sproszkowaną wanilię i na końcu bakalie. Ilość według uznania. Nie robiłam tylko z płatkami migdałowymi i według mnie, nie bardzo one by tu pasowały. Ja biorę raczej (czasem mnjuej lub więcej) powyżej 5 dkg każdych bakalii ( za wyjątkiemj skórki pomarańczowej, ktorej daję na wyczucie 1 - 1,5 łyżki). Po bardzo dokładnym wymieszaniu wszystkich składników masę paschową wkładamy wg przepisu do wyłożonej wilgotną serwetą doniczki. Ja, co znacznie bardziej proste, i równie skuteczne, formuję z masy grubszy wałek, który następnie owijam zwilżoną i doskonale wyżętą serwetą, na której kładę obciążoną np. kilkoma książkami deseczkę.
Po 12 godzinach dojrzewania na parterze lodówki (lub w innym chłodnyjm miejscu), paschę ostroznie odwijam i kładę na podłużnym, dopasowanym rozmiarami półmisku, i dekoruję osączonymi konfiturami, skórką pomarańczową, połówkami migdałów, a czasem nawet kolorowymi galaretkami owocowymi. Z dojrzałej paschy można również formować zgrabne porcje, używając do tego celu małych foremek do pieczenia babek. UWAGA! Paschę zawsze podaje się dobrze ochłodzoną.
Pisania sporo, pracy znacznie mniej, a efekt znakomity.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Eklerek

Member
Mar 15, 2009
667
1
0
Gdyby pominąć bakalie?
icon_mrgreen.gif
Trzymałaby się kupy? W sumie to pewnie jeden ze składników czyniących paschę paschą, ale nie lubię rodzynek, a taki twarogowy deser mi się marzy. :D

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Oczywiście, możesz zrobić bez bakalii, jeśli ich nie lubisz. Ale co do reszty, tzymaj się przepisu, bo to ma być pascha, a nie wilgotny serek. Powodzenia i smacznego.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Eklerku, ja też w serze nie lubię rodzynków ale daję suszone morele lub brzoskwinie i jest w sam raz
lecker.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Jeśli tu chodzi tylko o rodzynki, to oczywiście, można je zastąpić innymi suszonymi owocami. Dzięki za podpowiedż.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy