PASCHA
80 dkg białego twarożku,
4 żółtka,
30 dkg cukru,
20 dkg kremówki,
20 dkg masła,
10 dkg drobno posiekanych owocow kandyzowanych,
10 dkg obranych i drobno posiekanych płatków migdalow,
10 dkg wymoczonych i odciśniętych rodzynków,
drobno posiekana skórka z 1 cytryny
1/2 drobno posiekanej laski wanilii
5 dkg wiśni z konfitury,
kilka brzoskwiń z puszki
Świeży ser umieścić w gęstym muślinowym woreczku i zawiesić w chłodnym miejscu na 12 godz. by odsączył sie nadmiar serwatki, po czym dwukrotnie go mielimy.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, pulchną masę, dodać śmietanę i stale mieszając, ogrzewać na bardzo małym ogniu do temp. 80*C. Dodać masło, twaróg, kandyzowane owoce, rodzynki, migdały, skórkę cytrynową i wanilię. Bardzo starannie wymieszać.
Dno i ścianki specjalnej, dziurkowanej formy - (ja robię w donicy jednak)
wyłożyć 2 ściereczkami (ja używam gazy) Przełożyć do niej uzyskaną masę serową na 12 godzin do lodówki tak by odciekła serwatka. Można dodatkowo położyć coś co będzie przyciskać masę ale nie jest to konieczne.
Po całkowitym odsączeniu serwatki, pasche wyjąć ostrożnie z formy, zdjąć ściereczkę.
Przybrać wiśniami z konfitury i brzoskwinią.
W tym roku zrobię jednak paschę w małych pojemniczkach (pojemniczki plastykowe ze zrobioną dziurką na spodzie tak by serwatka miała którędy uciekać) tak by każdy potem miał na talerzu śliczną paschową "babeczkę"
Jest to oryginalna rosyjska pascha.... pyszna...
Przepis już nieco zmodyfikowany - a pochodził z Encyklopedii Sztuki Kulinarnej.
80 dkg białego twarożku,
4 żółtka,
30 dkg cukru,
20 dkg kremówki,
20 dkg masła,
10 dkg drobno posiekanych owocow kandyzowanych,
10 dkg obranych i drobno posiekanych płatków migdalow,
10 dkg wymoczonych i odciśniętych rodzynków,
drobno posiekana skórka z 1 cytryny
1/2 drobno posiekanej laski wanilii
5 dkg wiśni z konfitury,
kilka brzoskwiń z puszki
Świeży ser umieścić w gęstym muślinowym woreczku i zawiesić w chłodnym miejscu na 12 godz. by odsączył sie nadmiar serwatki, po czym dwukrotnie go mielimy.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, pulchną masę, dodać śmietanę i stale mieszając, ogrzewać na bardzo małym ogniu do temp. 80*C. Dodać masło, twaróg, kandyzowane owoce, rodzynki, migdały, skórkę cytrynową i wanilię. Bardzo starannie wymieszać.
Dno i ścianki specjalnej, dziurkowanej formy - (ja robię w donicy jednak)
wyłożyć 2 ściereczkami (ja używam gazy) Przełożyć do niej uzyskaną masę serową na 12 godzin do lodówki tak by odciekła serwatka. Można dodatkowo położyć coś co będzie przyciskać masę ale nie jest to konieczne.
Po całkowitym odsączeniu serwatki, pasche wyjąć ostrożnie z formy, zdjąć ściereczkę.
Przybrać wiśniami z konfitury i brzoskwinią.
W tym roku zrobię jednak paschę w małych pojemniczkach (pojemniczki plastykowe ze zrobioną dziurką na spodzie tak by serwatka miała którędy uciekać) tak by każdy potem miał na talerzu śliczną paschową "babeczkę"
Jest to oryginalna rosyjska pascha.... pyszna...
Przepis już nieco zmodyfikowany - a pochodził z Encyklopedii Sztuki Kulinarnej.