Pascha

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
PASCHA

80 dkg białego twarożku,
4 żółtka,
30 dkg cukru,
20 dkg kremówki,
20 dkg masła,
10 dkg drobno posiekanych owocow kandyzowanych,
10 dkg obranych i drobno posiekanych płatków migdalow,
10 dkg wymoczonych i odciśniętych rodzynków,
drobno posiekana skórka z 1 cytryny
1/2 drobno posiekanej laski wanilii
5 dkg wiśni z konfitury,
kilka brzoskwiń z puszki



Świeży ser umieścić w gęstym muślinowym woreczku i zawiesić w chłodnym miejscu na 12 godz. by odsączył sie nadmiar serwatki, po czym dwukrotnie go mielimy.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, pulchną masę, dodać śmietanę i stale mieszając, ogrzewać na bardzo małym ogniu do temp. 80*C. Dodać masło, twaróg, kandyzowane owoce, rodzynki, migdały, skórkę cytrynową i wanilię. Bardzo starannie wymieszać.
Dno i ścianki specjalnej, dziurkowanej formy - (ja robię w donicy jednak)
wyłożyć 2 ściereczkami (ja używam gazy) Przełożyć do niej uzyskaną masę serową na 12 godzin do lodówki tak by odciekła serwatka. Można dodatkowo położyć coś co będzie przyciskać masę ale nie jest to konieczne.
Po całkowitym odsączeniu serwatki, pasche wyjąć ostrożnie z formy, zdjąć ściereczkę.
Przybrać wiśniami z konfitury i brzoskwinią.

W tym roku zrobię jednak paschę w małych pojemniczkach (pojemniczki plastykowe ze zrobioną dziurką na spodzie tak by serwatka miała którędy uciekać) tak by każdy potem miał na talerzu śliczną paschową "babeczkę" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:


Jest to oryginalna rosyjska pascha.... pyszna...
Przepis już nieco zmodyfikowany - a pochodził z Encyklopedii Sztuki Kulinarnej.
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Przepis na paschę mojej koleżanki Ewy... jest równie smaczna :lol: :lol: :lol: :lol:

1 kg sera białego
6 żółtek
20 dkg masła
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
10 dkg rodzynek
szklanka śmietany kremówki
10 dkg płatków migdałów
pół szklanki posiekanej i smażonej skórki pomrańczy
6 daktyli
6 fig suszonych
pół laski wanilii
owoce do przystrojenia: skórka pomarańczy, brzoskwinia, anżelika.

Ser mielimy w maszynce 2 razy.
Potem miksujemy go.
Żółtka ubijamy, aż do białości z cukrem dodać posiekaną wanilię i kremówkę.
Wstawiamy to wszystko na gotującą się wodę tzw. gotowanie na parze i mieszamy, aż masa zgęstnieje wtedy dodajemy ser, masło, bakalie posiekane. Bardzo starannie mieszamy. Wkładamy do naczynia wyłożonego gazą i uciskamy wierzch talerzykiem.
Wkładamy do lodówki na 15 godzin.
Przed podaniem przystrajamy paschę owocami i skórką pomarańczy.


POLECAM JEST WYŚMIENITA
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
wlasnie tak sobie mysle, bo w tamtym roku robilam pasche gdzie polowa byla ciemnego koloru a polowa biala i nie pamietam co zrobilam aby ten kolor ciemny uzyskac :dump:

Jak myslisz hihii lepiej czekolade rozpuszczona czy kakao?
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
wlasnie tak sobie mysle, bo w tamtym roku robilam pasche gdzie polowa byla ciemnego koloru a polowa biala i nie pamietam co zrobilam aby ten kolor ciemny uzyskac :dump:

Jak myslisz hihii lepiej czekolade rozpuszczona czy kakao?
Ja bym dała czekoladę.
 

kasiak73

Member
Lut 15, 2005
2,590
0
0
Mam wielka ochote na pasche tylko teraz nie wiem ktora???? Mozna kupic gotowy mielony ser u nas taki jest w kiszce czy raczej taki normalny???
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif
 

silencia

Member
Wrz 13, 2004
814
0
0
Rewelacja.... własie jestem po konsumpcji
poprostu pychotka....................
POLECAM!!!!
hihiiii dzieki za przepis
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
hihihi, jak wiesz ja robilam twoja pasche w 2 kolorach i wyszlo wspaniale!!!A do masy dalam wszystko co sie dalo orzechy wloskie , laskowe , migdalowe, skorka pomaranczowa, rodzynkii, morele- jednym slowem wszystko!! :mrgreen:
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy