Pasta jabłkowa.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis znalazłam w miesięczniku "Kuchnia". Przyznam, że robiłam ją bez większego przekonania, bo do czego niby może być użyta taka pasta? Sądząc po składzie, raczej wytrawna niż słodka, a większości z nas owoce kojarzą się ze słodyczami. Postanowiłam jednak zaryzykować i wcale tego nie żałuję.
Składniki
5 łyżek masła
5 szalotek (do kupienia w każdym supermarkecie)
3 dorodne jabłka (odmiana dowolna, ja wybrałam kruche championy)
3 łyżki brandy
2 łyżki gęstej śmietany (ja brałam 22%)
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
szczypta pieprzu

Masło rozpuszczamy na patelni i smażymy drobno posiekane szalotki. Dodajemy obrane, drobno posiekane jabłka. Smażymy razem około 5 minut. Przekładamy jabłka z szalotkami do blendera, dodajemy brandy, śmietanę, sok z cytryny i po szczypcie soli oraz pieprzu. Wszystko miksujemy na gładką masę. Gotową pastę, o doskonałym smaku, podajemy ze słodką chałką jako deser lub na niedzielne śniadanie. Mnie smakuje także z tostami i krakersami, choć przyznam, że połączenie z chałką jest najbardziej trafne.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Nie próbowałam, ale spróbuj wziąć dymkę bez szczypioru. Zazwyczaj w pęczku są 4 i tyle wystarczy. Jest trochę ostrzejsza niż szalotki, ale uduszona będzie tak samo dobra. A szczypior zużyjesz do twarożku i nic się nie zmarnuje. Powodzenia i smacznego
lecker.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Dzisiaj zrobiliśmy - do przepisu podchodziliśmy sceptycznie, ale jesteśmy mile rozczarowani.
lecker.gif

Nie mieliśmy szalotki, więc dałam cebulkę dymkę, a zamiast śmietany naturalnego jogurtu. I użyłam trochę mniej masła
cook.gif

Z chałką drożdzową jest bardzo smaczna
mniam.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy