Pasteryzowane pomidory zalane przecierem

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis pochodzi z "Kuchni rosyjskiej" Hyginy Seheń. Robiłam je jakiś czas temu i mam zamiar powtórzyć.
Składniki
3 - 4 kg drobnych pomidorów
sól

Pomidory myję i sortuję na twardsze i bardziej miękkie. Z tych twardszych zdejmuję skórkę i układam je w słoikach. Miękkie pomidory wkładam do rondla, i duszę pod przykryciem na małym ogniu. Rozgotowane pomidory przecieram przez sitko, dodaję sól do smaku i przygotowanym przecierem zalewam pomidory w słoikach. Pasteryzuję 30 minut. Proste i dobre.
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Bardzo przepraszam, ale dopiero teraz zauważyłam ten post. Tak, te pomidory są podobne do tych z puszki, tylko trzeba brać dojrzałe, nie zielonkawe.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy