Przepis pochodzi z "Kuchni rosyjskiej" Hyginy Seheń. Robiłam je jakiś czas temu i mam zamiar powtórzyć.
Składniki
3 - 4 kg drobnych pomidorów
sól
Pomidory myję i sortuję na twardsze i bardziej miękkie. Z tych twardszych zdejmuję skórkę i układam je w słoikach. Miękkie pomidory wkładam do rondla, i duszę pod przykryciem na małym ogniu. Rozgotowane pomidory przecieram przez sitko, dodaję sól do smaku i przygotowanym przecierem zalewam pomidory w słoikach. Pasteryzuję 30 minut. Proste i dobre.
Składniki
3 - 4 kg drobnych pomidorów
sól
Pomidory myję i sortuję na twardsze i bardziej miękkie. Z tych twardszych zdejmuję skórkę i układam je w słoikach. Miękkie pomidory wkładam do rondla, i duszę pod przykryciem na małym ogniu. Rozgotowane pomidory przecieram przez sitko, dodaję sól do smaku i przygotowanym przecierem zalewam pomidory w słoikach. Pasteryzuję 30 minut. Proste i dobre.