Pasty twarogowe do chleba

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Troszkę fantazji wystarczy, by z białego sera wyczarować liczne, znakomite, odmienne w smaku smarowidełka do chleba. Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja" i daje nam możliwość wyboru z kilku takich smarowidełek. Twarożkowe kompozycje szczególnie zyskują z chlebem ciemnym, razowym lub półrazowym. Można użyć twarogu tłustego, półtłustego albo, jeśli ktoś dba o linię, również chudego.

25 dkg białego sera twarogowego przecieramy przez sitko, a nastepnie ucieramy na jednolitą masę z dodatkiem 5 - 6 łyżek (zależnie od tego czy ser jest suchy czy "mokry") śmietany, ale również jogurtu, kefiru, czy po prosty mleka. Do tej podstawowej masy dodajemy jeden z niżej podanych składników, dokładnie mieszamy i - smarowidełko gotowe.
1). 2 łyżki drobniutko pokrojonego szczypiorku (pietruszki, koperku):
2). drobniutko posiekaną, średnią cebulę;
3). 1 łyżeczkę sproszkowanej słodkiej (lub ostrej, jak kto lubi) papryki i nieco (do smaku) utartej na miazgę cebuli;
4). 3 łyżki utartego ementalera lub goudy i 1/2 łyżeczki sparzonego wrzątkiem kminku;
5). 3 łyżki posiekanej drobniutko lub mielonej szynki;
6).
2 jaja na twardo drobno posiekane i 1 łyżkę posiekanego szczypiorku;
7). drobno posiekany filet śledziowy, nieco drobno posiekanej cebuli i drobniutko posiekany ogórek małosolny;
8). 1 - 2 łyżki chrzanu (jeśli ze słoika, należy dobrze osączyć);
9).
10 rzodkiewek pokrojonych na cieniutkie plasterki, łyżkę posiekanego szczypiorku, 1 posiekane jajko na twardo.
Powyższe kombinacje nie wykorzystują wszystkich możliwości, np. tych na słodko. Dzisiaj były tylko wytrawne. Korzystając z okazji, chciałam przedstawić jeszce 10 pozycję z Burdy - Agencja Muza, na ser liptawski. Robię go z twarogu półtłustego, chociaż w przepisie podany jest chudy.
Składniki
18 dkg masła
1 cebula
1 łyżka kaparów
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka musztardy
sól, mielony czarny pieprz
1 łyżka słodkiej sproszkowanej papryki
50 dkg chudego twarogu
1 pęczek szczypiorku
Miękkie masło miksujemy z drobno posiekaną cebulą, kaparami, kminkiem, musztardą i papryką. Twaróg, jeśli jest mokry, odciskamy w ściereczce i miksujemy z masłem i dodatkami na kremową masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy posiekany szczypiorek i układamy np. na drewnianej desce w formie wysokiego kopca, po czym wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Podajemy udekorowany cząstkami pomidorów i plasterkami czerwonej cebuli. Doskonale nadaje się jako jeden ze składników zimnego bufetu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Robię też takie smarowidełko:

biały ser
majonez, może też być jogurt lub śmietana
koncentrat pomidorowy
posiekana cebulka
sól
ew. granulowany czosnek

Wszystko dokładnie wymieszać, proporcje według gustu !

Brid

Member
Lut 23, 2005
10
0
0
Pasta z twarogu i łososia

Składniki;

25 dag sera białego śmietankowego
10 dag wędzonego łososia
2-3 korniszony
cebula
majonez ew. kwaśna śmietana
sól,pieprz do smaku

Wykonanie;

Ser wyłożyć do salaterki,następnie pokroić w kosteczkę łososia,korniszony i cebulę,
wymieszać całość z majonezem lub śmietaną,doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pyszne smarowanie do chlebka i nie tylko.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
twarożek najlepiej ten kremowy, odrobinka soli i pokruszone orzechy włoskie, wcześniej namoczone w mleku, mieszam i mniam
icon_smile.gif

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Brid @ 25 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=811039Pasta z twarogu i łososia

Składniki;

25 dag sera białego śmietankowego
10 dag wędzonego łososia
2-3 korniszony
cebula
majonez ew. kwaśna śmietana
sól,pieprz do smaku

Wykonanie;

Ser wyłożyć do salaterki,następnie pokroić w kosteczkę łososia,korniszony i cebulę,
wymieszać całość z majonezem lub śmietaną,doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pyszne smarowanie do chlebka i nie tylko.
Zrobiłam wczoraj tą pastę ze śmietaną, bez korniszonów-bo nie miałam, ale za to dodałam koperek ! Pyszna !!!

Katja

Member
Cze 27, 2007
311
0
0
bardzo lubie Twoje wprowadzenia do przepisow i przepisy tez
icon_biggrin.gif

podoba mi sie bardzo Twoj sposob pisania seniorko
wink.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Katju, jesteś taka miła, że aż czuję się zażenowana
icon_redface.gif
. Cieszy mnie, że przepisy się przydają. A także jak w trakcie pisania postów przybywają nowe pomysły. Tak bardzo chciałabym, żeby z przepisów korzystało z pożytkiem jak najwięcej osób. To dobra szkoła gotowania i dobra zabawa.
Pozdrowienia
wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy