Troszkę fantazji wystarczy, by z białego sera wyczarować liczne, znakomite, odmienne w smaku smarowidełka do chleba. Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja" i daje nam możliwość wyboru z kilku takich smarowidełek. Twarożkowe kompozycje szczególnie zyskują z chlebem ciemnym, razowym lub półrazowym. Można użyć twarogu tłustego, półtłustego albo, jeśli ktoś dba o linię, również chudego.
25 dkg białego sera twarogowego przecieramy przez sitko, a nastepnie ucieramy na jednolitą masę z dodatkiem 5 - 6 łyżek (zależnie od tego czy ser jest suchy czy "mokry"
śmietany, ale również jogurtu, kefiru, czy po prosty mleka. Do tej podstawowej masy dodajemy jeden z niżej podanych składników, dokładnie mieszamy i - smarowidełko gotowe.
1). 2 łyżki drobniutko pokrojonego szczypiorku (pietruszki, koperku):
2). drobniutko posiekaną, średnią cebulę;
3). 1 łyżeczkę sproszkowanej słodkiej (lub ostrej, jak kto lubi) papryki i nieco (do smaku) utartej na miazgę cebuli;
4). 3 łyżki utartego ementalera lub goudy i 1/2 łyżeczki sparzonego wrzątkiem kminku;
5). 3 łyżki posiekanej drobniutko lub mielonej szynki;
6). 2 jaja na twardo drobno posiekane i 1 łyżkę posiekanego szczypiorku;
7). drobno posiekany filet śledziowy, nieco drobno posiekanej cebuli i drobniutko posiekany ogórek małosolny;
8). 1 - 2 łyżki chrzanu (jeśli ze słoika, należy dobrze osączyć);
9). 10 rzodkiewek pokrojonych na cieniutkie plasterki, łyżkę posiekanego szczypiorku, 1 posiekane jajko na twardo.
Powyższe kombinacje nie wykorzystują wszystkich możliwości, np. tych na słodko. Dzisiaj były tylko wytrawne. Korzystając z okazji, chciałam przedstawić jeszce 10 pozycję z Burdy - Agencja Muza, na ser liptawski. Robię go z twarogu półtłustego, chociaż w przepisie podany jest chudy.
Składniki
18 dkg masła
1 cebula
1 łyżka kaparów
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka musztardy
sól, mielony czarny pieprz
1 łyżka słodkiej sproszkowanej papryki
50 dkg chudego twarogu
1 pęczek szczypiorku
Miękkie masło miksujemy z drobno posiekaną cebulą, kaparami, kminkiem, musztardą i papryką. Twaróg, jeśli jest mokry, odciskamy w ściereczce i miksujemy z masłem i dodatkami na kremową masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy posiekany szczypiorek i układamy np. na drewnianej desce w formie wysokiego kopca, po czym wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Podajemy udekorowany cząstkami pomidorów i plasterkami czerwonej cebuli. Doskonale nadaje się jako jeden ze składników zimnego bufetu.
25 dkg białego sera twarogowego przecieramy przez sitko, a nastepnie ucieramy na jednolitą masę z dodatkiem 5 - 6 łyżek (zależnie od tego czy ser jest suchy czy "mokry"
1). 2 łyżki drobniutko pokrojonego szczypiorku (pietruszki, koperku):
2). drobniutko posiekaną, średnią cebulę;
3). 1 łyżeczkę sproszkowanej słodkiej (lub ostrej, jak kto lubi) papryki i nieco (do smaku) utartej na miazgę cebuli;
4). 3 łyżki utartego ementalera lub goudy i 1/2 łyżeczki sparzonego wrzątkiem kminku;
5). 3 łyżki posiekanej drobniutko lub mielonej szynki;
6). 2 jaja na twardo drobno posiekane i 1 łyżkę posiekanego szczypiorku;
7). drobno posiekany filet śledziowy, nieco drobno posiekanej cebuli i drobniutko posiekany ogórek małosolny;
8). 1 - 2 łyżki chrzanu (jeśli ze słoika, należy dobrze osączyć);
9). 10 rzodkiewek pokrojonych na cieniutkie plasterki, łyżkę posiekanego szczypiorku, 1 posiekane jajko na twardo.
Powyższe kombinacje nie wykorzystują wszystkich możliwości, np. tych na słodko. Dzisiaj były tylko wytrawne. Korzystając z okazji, chciałam przedstawić jeszce 10 pozycję z Burdy - Agencja Muza, na ser liptawski. Robię go z twarogu półtłustego, chociaż w przepisie podany jest chudy.
Składniki
18 dkg masła
1 cebula
1 łyżka kaparów
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka musztardy
sól, mielony czarny pieprz
1 łyżka słodkiej sproszkowanej papryki
50 dkg chudego twarogu
1 pęczek szczypiorku
Miękkie masło miksujemy z drobno posiekaną cebulą, kaparami, kminkiem, musztardą i papryką. Twaróg, jeśli jest mokry, odciskamy w ściereczce i miksujemy z masłem i dodatkami na kremową masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy posiekany szczypiorek i układamy np. na drewnianej desce w formie wysokiego kopca, po czym wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Podajemy udekorowany cząstkami pomidorów i plasterkami czerwonej cebuli. Doskonale nadaje się jako jeden ze składników zimnego bufetu.
Ostatnią edycję dokonał moderator: