- Lis 28, 2005
- 33,934
- 6,344
- 113
Kawior z bakłażanów
2 bakłażany
1 duży pomidor, obrany ze skórki, wypestkowany i pokrojony w kosteczkę
1 cebula drobniutko posiekana w kosteczkę
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny lub jak kto woli octu winnego
sól, pieprz, drobno posiekana nać pietruszki
Bakłażany upiec w piekarniku, aż skórka mocno zbrązowieje, a owoce się "skurczą". Ściągnąć z nich skórkę, drobno posiekać lub rozetrzeć drewnianą łyżką, wymieszać z pozostałymi składnikami, przyprawić solą i pieprzem, posypać nacią z pietruszki.
Pasta z bakłażanów z orzechami
2 bakłażany
1 ząbek czosnku
2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki drobniutko posiekanej naci pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
Bakłażany upiec w piekarniku, obracając na wszystkie strony. Skórka powinna być niemal czarna, a wnętrze - miękkie. Obrać ze skóry, rozetrzeć na krem z czosnkiem, orzechami i oliwą,. Doprawić cytryną, solą i pieprzem. Podawać schłodzoną jako pastę do chleba lub dodatek do zimnych mięs.
2 bakłażany
1 duży pomidor, obrany ze skórki, wypestkowany i pokrojony w kosteczkę
1 cebula drobniutko posiekana w kosteczkę
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny lub jak kto woli octu winnego
sól, pieprz, drobno posiekana nać pietruszki
Bakłażany upiec w piekarniku, aż skórka mocno zbrązowieje, a owoce się "skurczą". Ściągnąć z nich skórkę, drobno posiekać lub rozetrzeć drewnianą łyżką, wymieszać z pozostałymi składnikami, przyprawić solą i pieprzem, posypać nacią z pietruszki.
Pasta z bakłażanów z orzechami
2 bakłażany
1 ząbek czosnku
2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki drobniutko posiekanej naci pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
Bakłażany upiec w piekarniku, obracając na wszystkie strony. Skórka powinna być niemal czarna, a wnętrze - miękkie. Obrać ze skóry, rozetrzeć na krem z czosnkiem, orzechami i oliwą,. Doprawić cytryną, solą i pieprzem. Podawać schłodzoną jako pastę do chleba lub dodatek do zimnych mięs.