- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
25 dkg wieprzowiny
30 dkg cielęciny,
20 dkg podgardla lub surowego boczku,
10 dkg cebuli,
sól,
3 ziarna ziela angielskiego,
1 listek laurowy,
25 dkg wątroby wieprzowej,
10 dkg czerstwej bułki,
3 jajka,
mielony pieprz
gałka musztardowa
1.Umyte mięso, podgardle lub surowy boczek włożyć do rondla, dodać oczyszczoną i opłukaną cebulę, sól, ziele angielskie, liść laurowy, dodać trochę wody i udusić.
2. Gdy mięso jest miękkie, włożyć umytą i pokrojoną na kawałki wątrobę, dusić jeszcze ok. 5 minut.
3. Wszystko wyjąć z sosu i przestudzić.
4.Bułkę namoczyć w sosie.
5.Mięso, podgardle, wątrobę i bułkę zemleć dwukrotnie w maszynce o gęstym sitku. Do masy mięsnej dodać jaja,mielony pieprz, utartą gałkę musztardową i sól do smaku; bardzo dokładnie wymieszać.
6.Pasztet ściśle nakładać do weków o pojemnoćci 1/2 l, pozostawiając ok 4 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi.
5.Pasteryzować trzykrotnie w odstępach 24 godzin ; za każdym razem 1 godzinę.(Kuchnia polska 1990)
Uwagi:
- Mięso zmieliłem w robocie kuchennym. Mieliłem oddzielnie najpierw karczek i boczek, a następnie samą wątrobę. W zależności jak drobno zmielicie wątrobę taka będzie struktura pasztetowej.
- Podczas mielenia dodawałem jajka i bułkę.
- Należy dodać tak uczciwie pieprzu i raszej uważać na gałkę musztardową.
- Z tych składników miałem 5 słoiczków po dzemie.
30 dkg cielęciny,
20 dkg podgardla lub surowego boczku,
10 dkg cebuli,
sól,
3 ziarna ziela angielskiego,
1 listek laurowy,
25 dkg wątroby wieprzowej,
10 dkg czerstwej bułki,
3 jajka,
mielony pieprz
gałka musztardowa
1.Umyte mięso, podgardle lub surowy boczek włożyć do rondla, dodać oczyszczoną i opłukaną cebulę, sól, ziele angielskie, liść laurowy, dodać trochę wody i udusić.
2. Gdy mięso jest miękkie, włożyć umytą i pokrojoną na kawałki wątrobę, dusić jeszcze ok. 5 minut.
3. Wszystko wyjąć z sosu i przestudzić.
4.Bułkę namoczyć w sosie.
5.Mięso, podgardle, wątrobę i bułkę zemleć dwukrotnie w maszynce o gęstym sitku. Do masy mięsnej dodać jaja,mielony pieprz, utartą gałkę musztardową i sól do smaku; bardzo dokładnie wymieszać.
6.Pasztet ściśle nakładać do weków o pojemnoćci 1/2 l, pozostawiając ok 4 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi.
5.Pasteryzować trzykrotnie w odstępach 24 godzin ; za każdym razem 1 godzinę.(Kuchnia polska 1990)
Uwagi:
- Mięso zmieliłem w robocie kuchennym. Mieliłem oddzielnie najpierw karczek i boczek, a następnie samą wątrobę. W zależności jak drobno zmielicie wątrobę taka będzie struktura pasztetowej.
- Podczas mielenia dodawałem jajka i bułkę.
- Należy dodać tak uczciwie pieprzu i raszej uważać na gałkę musztardową.
- Z tych składników miałem 5 słoiczków po dzemie.