- Maj 27, 2007
- 1,245
- 0
- 0
- 2 średnie kapusty pekińskie
- średnia cebula
- olej + masełko (dobra margarynka też może być)
- vegeta, pieprz, koperek, czosnek granulowany (niekoniecznie), cukier + sól, maggi
- mąka pszenna
Kapustę kroję podobnie, jak na surówkę - tylko nico grubiej.
W dużym garnku zagotowuję lekko osoloną wodę z dodatkiem łyżki cukru.
Kapustę wrzucam na wrzątek, mieszam, nakrywam pokrywką, wyłączam gaz i pozostawiam tak przez ok. 5 min.
Następnie odcedzam sparzoną kapustę. W międzyczasie siekam cebulkę i rumienię lekko na odrobinie oleju - najlepiej w sporym rondelku (ja używam szerokiego rondla teflonowego). Na cebulkę wrzucam odsączoną kapustę, dokładam ok. 1/3 kostki masła (może być mniej lub więcej). Doprawiam sporą ilością pieprzu oraz vegetą do smaku. Duszę mieszając dość często, po czym posypuję ostrożnie mąką pszenną i dokładnie mieszam, by się troszkę zagęściła.
Na koniec wrzucam sporo posiekanego koperku. Doprawiam czosnkiem granulowanym i maggi.
W środku mroźnego stycznia ta kapuściana "podróbka" była hitem na pewnym rodzinnym spotkanku
Nikt się nie zorientował, że to pekinka w nowym wcieleniu
- średnia cebula
- olej + masełko (dobra margarynka też może być)
- vegeta, pieprz, koperek, czosnek granulowany (niekoniecznie), cukier + sól, maggi
- mąka pszenna
Kapustę kroję podobnie, jak na surówkę - tylko nico grubiej.
W dużym garnku zagotowuję lekko osoloną wodę z dodatkiem łyżki cukru.
Kapustę wrzucam na wrzątek, mieszam, nakrywam pokrywką, wyłączam gaz i pozostawiam tak przez ok. 5 min.
Następnie odcedzam sparzoną kapustę. W międzyczasie siekam cebulkę i rumienię lekko na odrobinie oleju - najlepiej w sporym rondelku (ja używam szerokiego rondla teflonowego). Na cebulkę wrzucam odsączoną kapustę, dokładam ok. 1/3 kostki masła (może być mniej lub więcej). Doprawiam sporą ilością pieprzu oraz vegetą do smaku. Duszę mieszając dość często, po czym posypuję ostrożnie mąką pszenną i dokładnie mieszam, by się troszkę zagęściła.
Na koniec wrzucam sporo posiekanego koperku. Doprawiam czosnkiem granulowanym i maggi.
W środku mroźnego stycznia ta kapuściana "podróbka" była hitem na pewnym rodzinnym spotkanku

Nikt się nie zorientował, że to pekinka w nowym wcieleniu

