Pekińska podróbka "młodej kapusty" na gęsto :)

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
- 2 średnie kapusty pekińskie
- średnia cebula
- olej + masełko (dobra margarynka też może być)
- vegeta, pieprz, koperek, czosnek granulowany (niekoniecznie), cukier + sól, maggi
- mąka pszenna

Kapustę kroję podobnie, jak na surówkę - tylko nico grubiej.
W dużym garnku zagotowuję lekko osoloną wodę z dodatkiem łyżki cukru.
Kapustę wrzucam na wrzątek, mieszam, nakrywam pokrywką, wyłączam gaz i pozostawiam tak przez ok. 5 min.
Następnie odcedzam sparzoną kapustę. W międzyczasie siekam cebulkę i rumienię lekko na odrobinie oleju - najlepiej w sporym rondelku (ja używam szerokiego rondla teflonowego). Na cebulkę wrzucam odsączoną kapustę, dokładam ok. 1/3 kostki masła (może być mniej lub więcej). Doprawiam sporą ilością pieprzu oraz vegetą do smaku. Duszę mieszając dość często, po czym posypuję ostrożnie mąką pszenną i dokładnie mieszam, by się troszkę zagęściła.
Na koniec wrzucam sporo posiekanego koperku. Doprawiam czosnkiem granulowanym i maggi.

W środku mroźnego stycznia ta kapuściana "podróbka" była hitem na pewnym rodzinnym spotkanku
mniam.gif

Nikt się nie zorientował, że to pekinka w nowym wcieleniu
gruebel_2.gif

smacznego.gif
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Zrobiłam na wędzonym boczku i doprawiłam do smaku kwaskiem cytrynowym.
lecker.gif

kap.pek..jpg
Koperek jest(cały pęczek),ale go nie widać
icon_rolleyes.gif
 

Załączniki

  • kap.pek..jpg
    kap.pek..jpg
    81 KB · Wyświetleń: 0

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Ja zdradzę, że najczęściej, kiedy chcę niecnie "oszukać" kogoś moją podróbką - szukam, latając po całym mieście, kapusty pekińskiej "zielonej", chociaż dużo łatwiej o "białą"... ale na smak - kolor nie ma wpływu...
daumen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Ja podsmażam boczek świeży i wędzony z cebulką.
Co do gotowania kapusty, to jestem zwolenniczką niewylewania wody. (Kroję kapustę, zalewam małą ilościa wody, duszę kapustę często mieszając, a na koniec dodaję boczek, dodję soli, pieprzu, cukru i soku z cytryny.
Zabielam podobnie, jak sos - mączką ziemniaczana z kefirem albo maślanką.
Kiedy zgęstnieje, to posypuję koprem - wtedy bardziej go widać
icon_biggrin.gif
 

witek

Member
Cze 21, 2007
6,114
0
0
Zrobiłem dziś na obiad, smakowało
lecker.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy