- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Fajne i leciutkie jak piórko brioszki pieczone w muffinowej foremce
Od Zabbok dostałam tłumaczenie składników resztę robiłam patrząc na zdjęcia
http://zapbook.canalblog.com/archives/2008...09/8705349.html
Tu podaję tłumaczenie Sini przepisu
,która była tak miła i przetłumaczyła i składniki i sposób wykonania
Petits pains brioches
,,120 g soku pomarańczowego
200 ml śmietany (ale ile % ma creme liquide to nie wiem, wiadomo, że śmietana musi być płynna, więc max 22%)
1 jajko
80 g cukru
15 g świeżych drożdży
500 g mąki typ 55
kropla ekstraktu z pomarańczowej skórki
Ciasto zagnieść, pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować, pokroić na prostokąty, składać po trzy. Piec ok. 20 min. w 200* (tak przeliczyć te 6, wg. temp piekarników gazowych?)"
Moje uwagi
-dałam śmietanę 22%,dość gęstą ,lekko kwaśną
-sok dałam świeżo wyciśnięty z pomarańczy
-drożdze roztarłam z cukrem ,później wszystko wsypałam ,wlałam do miski i chwilę wyrabiałam hakami miksera ręcznego .Posmarowałam wierzch olejem ,zapakowałam szczelnie w folię i wstawiłam na noc do lodówki
Rano rozwałkowałam i pokroiłam,na paski ,składałam po 3 paski i wciskałam do foremki muffinowej wyłożonej papierkami
-wierzch smarowałam roztopionym masłem i posypałam grubym cukrem trzcinowym
-wyszło mi 12 bułeczek muffinowych i trzy bułeczki upieczone w foremce do kruchych babeczek
-potem polałam cukrem z cukru pudru i odrobiny mleka skondensowanego niesłodzonego
Polecam

Od Zabbok dostałam tłumaczenie składników resztę robiłam patrząc na zdjęcia
http://zapbook.canalblog.com/archives/2008...09/8705349.html
Tu podaję tłumaczenie Sini przepisu

Petits pains brioches
,,120 g soku pomarańczowego
200 ml śmietany (ale ile % ma creme liquide to nie wiem, wiadomo, że śmietana musi być płynna, więc max 22%)
1 jajko
80 g cukru
15 g świeżych drożdży
500 g mąki typ 55
kropla ekstraktu z pomarańczowej skórki
Ciasto zagnieść, pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować, pokroić na prostokąty, składać po trzy. Piec ok. 20 min. w 200* (tak przeliczyć te 6, wg. temp piekarników gazowych?)"


Moje uwagi
-dałam śmietanę 22%,dość gęstą ,lekko kwaśną
-sok dałam świeżo wyciśnięty z pomarańczy
-drożdze roztarłam z cukrem ,później wszystko wsypałam ,wlałam do miski i chwilę wyrabiałam hakami miksera ręcznego .Posmarowałam wierzch olejem ,zapakowałam szczelnie w folię i wstawiłam na noc do lodówki
Rano rozwałkowałam i pokroiłam,na paski ,składałam po 3 paski i wciskałam do foremki muffinowej wyłożonej papierkami
-wierzch smarowałam roztopionym masłem i posypałam grubym cukrem trzcinowym
-wyszło mi 12 bułeczek muffinowych i trzy bułeczki upieczone w foremce do kruchych babeczek
-potem polałam cukrem z cukru pudru i odrobiny mleka skondensowanego niesłodzonego
Polecam
