- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
Pfeffernüsse
Źródło:
https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/cias...9-pfeffernuesse
Na podstawie przepisu ze strony: helpster.de
Składniki:
250 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
100 g zmielonych orzechów lub migdałów (dałam migdały)
150 g cukru (dałam 130 g)
100 g płynnego miodu
1 jajko
70 g masła
2 łyżki mleka
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
zmielone goździki (na koniec noża)
zmielona gałka muszkatołowa (na koniec noża)
zmielony kardamon (na koniec noża)
ewentualnie szczypta zmielonego, białego pieprzu
Lukier:
250g cukru pudru
parę łyżek rumu, soku z cytryny lub wody (dałam rum)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. (Ciasto jest nieco klejące. Powinno mieć konsystencję taką, aby dało się formować kulki. Gdyby ciasto było za suche można dodać jeszcze troszkę mleka).
Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować małe kulki o średnicy 3 cm i układać w odstępach na blasze. Delikatnie spłaszczyć opuszką palca. (Wysokość kulki powinna mieć ok. 2 cm). Ja formowałam kulki specjalną łyżką do mini ciasteczek.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min., jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałki góra/ dół) - ja piekłam w 175 stopniach.
Pierniczki po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze, ponieważ są bardzo miękkie, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z taką ilością wody (rumu lub soku z cytryny), aby lukier był gęsty, ale dało się nim posmarować pierniczki. Pierniczki posmarować lukrem pozostawić, aby wysechł.
Pierniczki przechowywać w puszce.
Moje uwagi:
Bardzo smaczne, miękkie w środku i łatwe pierniczki, polecam.

Źródło:
https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/cias...9-pfeffernuesse
Na podstawie przepisu ze strony: helpster.de
Składniki:
250 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
100 g zmielonych orzechów lub migdałów (dałam migdały)
150 g cukru (dałam 130 g)
100 g płynnego miodu
1 jajko
70 g masła
2 łyżki mleka
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
zmielone goździki (na koniec noża)
zmielona gałka muszkatołowa (na koniec noża)
zmielony kardamon (na koniec noża)
ewentualnie szczypta zmielonego, białego pieprzu
Lukier:
250g cukru pudru
parę łyżek rumu, soku z cytryny lub wody (dałam rum)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. (Ciasto jest nieco klejące. Powinno mieć konsystencję taką, aby dało się formować kulki. Gdyby ciasto było za suche można dodać jeszcze troszkę mleka).
Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować małe kulki o średnicy 3 cm i układać w odstępach na blasze. Delikatnie spłaszczyć opuszką palca. (Wysokość kulki powinna mieć ok. 2 cm). Ja formowałam kulki specjalną łyżką do mini ciasteczek.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min., jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałki góra/ dół) - ja piekłam w 175 stopniach.
Pierniczki po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze, ponieważ są bardzo miękkie, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z taką ilością wody (rumu lub soku z cytryny), aby lukier był gęsty, ale dało się nim posmarować pierniczki. Pierniczki posmarować lukrem pozostawić, aby wysechł.
Pierniczki przechowywać w puszce.
Moje uwagi:
Bardzo smaczne, miękkie w środku i łatwe pierniczki, polecam.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: