- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113

Składniki:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 250 g masła lub margaryny
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 litr mleka
- 3 budynie (każdy o gramaturze na 1/2 l mleka) waniliowe
- 4-6 łyżek cukru
- 5 - 6 jabłek (najlepsza reneta)
Utrzec masło z cukrem (nie musi byc bardzo dokładnie). Mąkę tortową wymieszac z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do utartego masła dosypujemy mąkę na zmianę z jajkami i ucieramy. Ciasto dzielimy na dwie części: jedna ma byc troszkę większa od drugiej. Tę większą częśc rozsmarowujemy na dnie foremki 24 x 36, wyłożonej papierem do pieczenia *.
Jabłka obieramy i kroimy cz małe cząstki. Wykładamy na ciasto w foremce.
Budyń z cukrem zalewamy 1 szklanką mleka i dokładnie rozprowadzamy. Pozostałe mleko zagotowujemy i dodajemy rozprowadzony budyń. Doprowadzamy do zgęstnienia, ciągle mieszając. Gorący wylewamy na jabłka.
Pozostałą częśc ciasta wykładamy na gorący budyń i rozsmarowujemy cienką warstwą.
Pieczemy ok. 1 godziny, wstawiając ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. W trakcie pieczenia zwiększamy temperaturę do 185 stopni.
* papier wyłożyc tak aby zakrywał całkowicie boki foremki.
