Piaskowe ciasto

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Jak mogłam przegapić taki fajny przepis?
dump.gif



Mała_Mi @ 30 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=782484Ciasto jest bardzo smaczne, odpowiada mi. Jak napoleonka na miękkim cieście
icon_smile.gif
Piękna fotka! Zwierzątko sprawuje się bez zarzutu
daumen.gif



Krystyna9 @ 2 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=783357To nic, że nie na temat, ale muszę napisać. Piękny masz ten porcelanowy talerzyk
Mi, napisz o nim coś więcej.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Krystyno, Sini, dziękuje w imieniu talerzyka. To Bareuther, pojedyńcza filiżanka z talerzykiem z mojej kolekcji. Kiedyś tak zbierałam, teraz wolę całe komplety
icon_mrgreen.gif


Mam komplet obiadowy z Ćmielowa, biały z reliefem i drobnym wzorem, niestety nie aż tak ozdobny.
icon_smile.gif


Do porcelany mam duuużą słabość.
icon_smile.gif
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Krystynooooooo
icon_exclaim.gif

Oddawaj mi ten Twój stary zeszyt
icon_exclaim.gif


ciacho przepyszniaste.
mniaaaam.
Ola takie baaaardzo lubi
icon_lol.gif



ach rozmarzyłam się nad jego smakiem
lecker.gif

pyszota ^^
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Poważnie podejrzewam, że to może mieć jakiś związek
icon_wink.gif
icon_lol.gif

Ważne, że efekt jest pozytywny.
icon_smile.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Mała_Mi @ 3 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=784231Mam komplet obiadowy z Ćmielowa, biały z reliefem i drobnym wzorem, niestety nie aż tak ozdobny.
icon_smile.gif


Do porcelany mam duuużą słabość.
icon_smile.gif
Z tą słabością , to tak jak u mnie
icon_mrgreen.gif
. A ten Ćmielów, to pewnie fason rococco. Teraz robią ładny nowy fason: bolero. I tu jest duży wybór dekoracji. Są i bardzo bogato zdobione złotem i kobaltem i są z dekoracjami wszkliwnymi , bardzo delikatnymi tzw. ślubnymi.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Wt tu o porcelanie a ja się Krystynko pytałam czy mi ten zeszyt oddasz
icon_mrgreen.gif


naprawdę smaczne ciacho.
dzisiaj też jes pyszne, ale takie świeżo wyciągnięte, jeszcze lekko ciepło to niebo
fiesgrins.gif

bo ja budyniożerca
fiesgrins.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Zaraz wydrukuje przepis.
Jutro ide do rodzicow, wiec jak mama pozwoli to im upieke na niedziele
icon_biggrin.gif
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Ilonka piecz jest pycha
icon_exclaim.gif


I nie bój się rozprowadzać wierzchu, jak gorący budyń jest to ładnie się rozpłaszcza, nawet jak cienka warstwa jest . Myślała, że mam za mało ciasta, ze trzy łychy były a wszystko git się rozprowadziło
icon_smile.gif


CYTATspokojnie dziewczyny. Pomału, cały zeszyt trafi na cina. Nie jest on bardzo gruby i podzielę się nim ze wszystkimi
gruby czy nie gruby to chętnie popróbuję twoje przepisy
fiesgrins.gif
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Robie.
Natychmiast, jesli mozna bez papieru.
Moge bez papieru? W szklanej formie, to nie bede sie bala podwazac lopatka.
Niech bedzie mozna bez papieru to zaraz zrobie. Bardzo dawno przekladanych ciast nie robie, bo u nas bez smietany (masla nie lubie), a budyn moge sojowy.

I ile tych jablek maksimum moge dac. Kocham duzo jablek.
I jeszcze do Dziuni. Gdybys dodawala zoltka do budyniu to trzeba przestudzic, czy stopniowo, po lyzce rozprowadzic sie uda.
Ha! Tu budyn Oetkera jest lepszy niz budyn Oetkera w Polsce
icon_mrgreen.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Ja też zaraz będę robić na jutro
icon_smile.gif

Ker, IMO bez papieru mozna, bo jak to ciasto ostygnie to zwarte jest bardzo i powinno spokojnie wyjść nawet w całości z tej szklanej formy. Co do żółtek to ja je bełtam razem z budyniem rozrabianym w mleku, wlewam wszystko na wrzące mleko i trzymam na małym ogniu mieszając do zgęstnienia, tutaj nawet jak się budyń dokładnie nie przegotuje to w piekarniku dojdzie przez tę godzinę pieczenia.
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
kermidt @ 5 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=785186Robie.
Natychmiast, jesli mozna bez papieru.
Moge bez papieru? W szklanej formie, to nie bede sie bala podwazac lopatka.
Niech bedzie mozna bez papieru to zaraz zrobie.
Ja nie mam takiej dużej szklanej formy, jedynie blaszaną. I bardzo nie lubię "zapachu" blachy w cieście (budyń szczególnie łapie ten zapach), dlatego wykładam blachę papierem bardzo wysoko, coby w żadnym miejscu ciasto nie stykało się z tą nieszczęsną blachą.
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Krystynko musi wyjśc
fiesgrins.gif

ja wprawdzie zrobiłam dzisiaj trzy ciacha, ale chętnie wypróbuję jakieś Twoje ciacho w tym tygodniu
fiesgrins.gif


Ker dawaj dużo jabłek ! Ja robiłam z połowy porcji w takiej duuużej keksówce i dałam 4 duże renety (muszą być koniecznie , bo inne jabłka to nie to samo
fiesgrins.gif
). żałowałam że nie dałam pięciu
icon_mrgreen.gif



 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Myslalam, ze papier ze wzgledu na trudnosc wyjmowania, przywieranie, bo glownie o to chodzi. Nie przyszedlby mi na mysl "zapach blachy". Zelazo bierze tylko najmlodszy
icon_wink.gif
Dzieki, ale fajnie.
Na zapas tez myslalam czy mozna je z gruszkami i budyniem czekolaowym na bardziej odswietnie?

Olcieek, a pocaluj psa w nos z tymi renetami. Skad ja je niby wezme?
Nie sadze zeby cortland twarde, soczyste, winne byly gorsze. Czy mackintosh. Czyli minimum 5. Dzieki.
Dlugo moze postac? Nie zaczyna sie rozpadac od budyniu? Trzymac w lodowce?
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy