Piaskowe ciasto

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
kermidt @ 5 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=785247Myslalam, ze papier ze wzgledu na trudnosc wyjmowania, przywieranie, bo glownie o to chodzi. Nie przyszedlby mi na mysl "zapach blachy". Zelazo bierze tylko najmlodszy
icon_wink.gif
Dzieki, ale fajnie.
Na zapas tez myslalam czy mozna je z gruszkami i budyniem czekolaowym na bardziej odswietnie?

Olcieek, a pocaluj psa w nos z tymi renetami. Skad ja je niby wezme?
Nie sadze zeby cortland twarde, soczyste, winne byly gorsze. Czy mackintosh. Czyli minimum 5. Dzieki.
Dlugo moze postac? Nie zaczyna sie rozpadac od budyniu? Trzymac w lodowce?
Kurczę, ja robiłam jedynie z renetami to nie wiem jak inne gatunki sprawują się ciastach. Budynie też używałam o różnych smakach. Więc wydaje mi się , że gruszki, które nie są bardzo twarde i nie rozciapciają się, mogę spokojnie zastąpic te renety. Budyń czekoladowy fajnie wygląda kolorystycznie. Raz robiłam nawet z malinowym. Smak był b. dobry, tylko ten kolor .... ( nie znoszę koloru różowego w niczym)

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Mackitoshe chyba się rozlecą, lepiej weź cortlandy. U mnie stało w sumie dwa dni i było nawet lepsze potem szczególnie że zostały chyba dwa kawałki na ten 3 dzień
fiesgrins.gif
Nie rozpadło się ani ani
icon_smile.gif
I nie stało w lodówce ale u mnie tez ciepło bardzo nie jest, tylko pierwszą noc spędziło na zimnym korytarzu.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Dzieki.
To wyniose do spizarki w piwnicy. Tam najzimniej i nie znajda. Same korzysci
icon_mrgreen.gif

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
kermidt @ 5 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=785247Olcieek, a pocaluj psa w nos z tymi renetami. Skad ja je niby wezme?
poproś mikołaja żeby Ci w worku przyniósł
icon_lol.gif

Krystyna9 @ 5 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=785254z malinowym. Smak był b. dobry, tylko ten kolor .... ( nie znoszę koloru różowego w niczym)
ja też nie znoszę różu. podajmy sobie łapkę
icon_wink.gif

handclasp.gif

moje tez nie stało w lodówce. normalnie na blacie. budyń 'trzyma się' elegancko, nic się nie rozlatuje, nie rozciapuje.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
olcieek @ 5 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=785177Ilonka piecz jest pycha
icon_exclaim.gif

I nie bój się rozprowadzać wierzchu, jak gorący budyń jest to ładnie się rozpłaszcza, nawet jak cienka warstwa jest . Myślała, że mam za mało ciasta, ze trzy łychy były a wszystko git się rozprowadziło
icon_smile.gif
No i pieczenie musiałam przełożyc.
Szłam z nastawieniem na pieczenie ale rodzice spotkali rodzinke w miescie na zakupach i zaprosili na obiad/kawe. Goście weszli chwilkę po mnie i przywiezli kupne ciasto. Następnym razem upiekę
daumen.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Forma bardzo ladna. Przy tak niewielkim nakladzie pracy to niecodzienne.
Natomiast smak absolutnie nie dla nas. Zjemy, bo przeciez nie wyrzuce, ale moze stac calkowicie bezpiecznie w zasiegu noza i nie ukroje sobie. Maz nawet odwazyl sie wyglosic krytyczna opinie, po ktorej mysle, czy daloby sie cos zmienic, zeby calosc smakowala wyraziscie i harmonijnie.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Krystynko, akurat jablka sa wyraziscie kwasne. Moglabym jeszcze sprobowac odmiany crispin czy jakos tak, ktore smakuja jak renety a nawet sa z wygladu podobne, ale chyba to nie to.
Ciasto jest biszkoptowe - nie lubimy biszkoptu - slodkie, budyn slodki, calosc troche mdla.
Szkoda mi, bo naprawde rewelacyjne rozwiazanie na przekladane ciasto, ale niestety u nas nie bedzie sie cieszylo powodzeniem.
Co nie znaczy, ze nikomu nie bedzie smakowac
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
kermidt @ 8 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=786376Ciasto jest biszkoptowe - nie lubimy biszkoptu - slodkie, budyn slodki, calosc troche mdla.
Szkoda mi, bo naprawde rewelacyjne rozwiazanie na przekladane ciasto, ale niestety u nas nie bedzie sie cieszylo powodzeniem.
Co nie znaczy, ze nikomu nie bedzie smakowac
icon_wink.gif
Ja przepisywałam przepis prosto z zeszytu, umniejszając ilośc cukru. Sam daję o wiele mniej cukru: do ciasta max. 1/2 szklanki a do budyniu nie daję zwykłego cukru lecz 1 torebeczkę cukru waniliowego z dodatkiem prawdziwej wanilii.
Ja Cię rozumiem
ccyb.gif
. Ilu ludzi, tyle smaków. Mnie np. nijak nie podchodzi sernikobrownies z malinami. To po prostu nie mój smak.
dontknow.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Nie wiem, nie mialam okazji sernikobrownies z malinami sprobowac. Moze to i dobrze, bo sernik dobry kocham i brownies tez, a to kaloryczne.
I widzisz, byc moze komus sie przyda uwaga o cukrze. Do budyniu cokolwiek dac musialam, bo sprzedaja bez cukru, ale 6 lyzek okazalo sie za duzo.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
w naszych budyniach bez cukru polecają dać 3 łyżki cukru i dla mnie to jest akurat. Tylko że ja potem jeszcze budyń sokiem sobie polewam.
A ciasto po tygodniu w lodówce
icon_mrgreen.gif
moja mama jadła i mówiła, że bardzo dobre, myślała, że to sernik
icon_wink.gif

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
hmm ... jakos chodzi za mna to ciacho ale skad ja wezme make tortowa
gruebel_2.gif
czy ktoras z cinek mieszkajacych w Niemczech piekla to ciacho i by mi powiedziala jakiej maki uzyla ?

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Bo tortowa jest jak najbardziej pszenna
icon_mrgreen.gif

Różni się typem. Tortowa jest najlżejsza i najdelikatniejsza, może mieć typ 400, 405, 450.
O typach mąki tu.
Co to oznacza w praktyce.

" Zwykła" pszenna jest cięższa, ale to wcale nie oznacza, że ciasto, które miało być z tortową z pszenną będzie kompletna klapą, i na odwrót
icon_wink.gif

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
za 3-4godziny spodziewam się długo oczekiwanych gości i to ciasto właśnie włożyłam do piekarnika a córka wylizuje garnek po budyniu
icon_redface.gif

Moni, jak Twoje ciasto?

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
duende moje ciacho pyycha bardzo zadowolona jestem z niego ... troche ciezko rozsmarowywalo mi sie gore ale smak pycha. Ty tez napisz jak Twoje ciacho !

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy