Pieczarki marynowane - pyszne

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
tak , surowe
i są dobre po godzinie
icon_smile.gif

nastepnego dnia też są smaczne ale ja bym zrobiła w sobotę.

co do pomidorów , nie dodawałam do marynaty, ale łaczyłam obie rzeczy w sałacie. Pyszne
 

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
tak , surowe
i są dobre po godzinie
icon_smile.gif

nastepnego dnia też są smaczne ale ja bym zrobiła w sobotę.

co do pomidorów , nie dodawałam do marynaty, ale łaczyłam obie rzeczy w sałacie. Pyszne
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
W takim razie zrobię w sobotę, żeby były jak najlepsze.
Rozumiem, że dodawałaś te pieczarki do jakiejś sałatki? Zastanawiam się, czy też je z czymś połączyć czy raczej podać jako samodzielną przekąskę...
W wątku ktoś wspominał też o cukinii, czy można marynowac razem pieczarki i cukinię czy lepiej w osobnych naczyniach?

pozdrawiam serdecznie
Basia
 

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
podaję zarówno same.. jak i z sałatą (np szpinak lub sałata , pieczarki, suszone pomidory, parmezan)
cukinię marynowałabym oddzielnie.
aha..,. do marynaty do cukinii dodawałam trochę musztardy
icon_smile.gif


smacznego
Jeszcze raz dzięki wielkie za odpowiedź :anbetung:
Z Córką zrobimy koreczki, do tego te pieczarki i cukinię, sałatkę Lukullus (ze śledzi, fasolki czerwonej i marynowanych śliwek), paszteciki i wkład w składkową imprezę będziemy miały całkiem, całkiem:)
Do soboty jeszcze trochę czasu, więc pewnie jeszcze coś się do repertuaru przyplącze:)

pozdrawiam serdecznie
Basia
 

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
Basiu, jeszcze jedno.. pieczarki mogą byc pokrojone tak jak chcesz. U nasy były połowki, plasterki, ćwiartki.. zawsze wychodzą
Tak sobie pomyślałam, że dziś kupię z 20-30 dag pieczarek i zrobię próbę, wtedy będę miała lepszą orientację jak i ile zrobić w sobotę. Ilośc marynaty zmniejszę o połowe i będzie ok. Spróbuję z octem winno-warzywnym, bo bardzo go lubię do sałatek, pewnie z octem ryżowym też mogłoby wyjśc smaczne.

pozdrawiam serdecznie
Basia
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
Basia, ja tez je juz robilam

ta marynata zalalam 500g pieczarek, po zmaleniu, duzo marynaty jeszcze zostalo
 

alik

Member
Cze 15, 2005
293
0
0
podaję zarówno same.. jak i z sałatą (np szpinak lub sałata , pieczarki, suszone pomidory, parmezan)
cukinię marynowałabym oddzielnie.
aha..,. do marynaty do cukinii dodawałam trochę musztardy
icon_smile.gif


smacznego
Jeszcze raz dzięki wielkie za odpowiedź :anbetung:
Z Córką zrobimy koreczki, do tego te pieczarki i cukinię, sałatkę Lukullus (ze śledzi, fasolki czerwonej i marynowanych śliwek), paszteciki i wkład w składkową imprezę będziemy miały całkiem, całkiem:)
Do soboty jeszcze trochę czasu, więc pewnie jeszcze coś się do repertuaru przyplącze:)

pozdrawiam serdecznie
Basia
A jest tu gdzieś przepis na tą sałatkę Lukullus?
 

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
[/quote]A jest tu gdzieś przepis na tą sałatkę Lukullus?[/quote]

Prawdę mówiąc nie wiem czy jest gdzieś na tym forum, więc pozwolę sobie wkleić cytat z Kulinarki Qtej, bo od niej mam ten przepis.

"W ramach utrzymywania dobrych stosunków obdarowałam sąsiadkę słoiczkiem śliwek
w occie, własnoręcznie przyrządzonych jesienią. Uśmiech zagościł na jej twarzy:
świetnie, zrobię sałatkę śledziową. Śledziową? Co mają śliwki w occie do
sałatki śledziowej?. Tera ona się zdziwiła: nie znasz sałatki "Lukullus".
Właśnie do niej niezbędne są śliwki w occie. Jak ich nie masz, to możesz nie
zaczynać. Żadne substytuty nie wchodzą w rachubę. Gruszki w occie są za
słodkie, a grzybki za kwaśne. I nich cię ręka Boska broni przed kupnymi
śliwkami w occie. Chyba, że masz sprawdzoną firmę. Bo mnie się trafiły ostatnio
rozgotowane na pulpę w kompocie z odrobiną octu.
Podgrzała atmosferę, zaciekawiła mnie i zaprosiła na kawę: posiedzimy,
pogadamy , dam ci przepis. I dała. Weźmiesz śledzie solone, wymoczysz i tak
dalej, a jak ci się nie chce, to kup gotowe, takie w folii, śledzie a'la matjas
lekko solone, ma ich być 40 deko do miski, pokrojonych w centymetrowe paseczki,
ale nie mniejsze. Na tarce takiej na buraki, no wiesz, grube wiórki, zetrzesz
20 deko twardego żółtego sera. Trzy ząbki czosnku posiekasz albo wyciśniesz.
Pęczek zielonej pietruszki ( a zimą dwa, bo chude) posiekasz i do miski. A, i
puszka czerwonej fasoli tak 400 gram, odsączona. No i śliwki - wyjmij je z
zalewy, ale jej nie wylewaj. Śliwki pokrój w paseczki, tak na 3 milimetry
grubości. Dodaj jeszcze majonezu i wymieszaj sałatkę. Czasami trzeba ją
jeszcze doprawić właśnie tym octem spod śliwek, dodać soli czy pieprzu , to po
uważaniu. Przegryza się co najmniej dwie godziny. "

Cała kulinarka zawiera jeszcze przepis na marynowanie śliwek, też mogę wkleić, ale to będzie bardziej aktualne jesienią
icon_biggrin.gif


pozdrawiam serdecznie
Basia
 

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
Witam w Nowym Roku!

Jeszcze raz dziękuję za przepis i wszelkie porady. Pieczarki zrobiłam, wyszły bardzo smaczne, tylko że mi sciemniały a na zdjęciu na początku wątku są białe. Czy zrobiłam coś źle?


pozdrawiam serdecznie
Basia
 

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
im dłuzej stoją tym są ciemniejsze
ja swoim zdjecie robiłam po mniej więcej godzinie. I po godzinie je pozarliśmy


dodawałas ocet balsamiczny?
Nie, dałam winny warzywny a ponieważ miałam go trochę za mało to domieszałam ryzowego. Dało to naprawdę dobry smak i kolor mi nie robił różnicy, tak się tylko z ciekawości zastanawiam...
Zostawiłam trochę na próbę do dzisiaj, ciekawe co znajdę po pracy w lodówce - znaczy w jakich barwach ;)


pozdrawiam serdecznie
Basia
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Głupie pytanie zadam
fiesgrins.gif

Ten olej co daje
icon_question.gif

fiesgrins.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A bez można
icon_question.gif

fiesgrins.gif


Sam ocet...
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy