- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Pieczeń a'la Orloff
Mięso:
1 kg schabu wieprzowego
7 plastrów sera ementaler
7 plasterków boczku
pęczek pietruszki
Sos soubise:
30 ml oleju rzepakowego
500 g pieczarek pokrojonych w półtalarki
2 cebule drobno posiekane
większa szczypta gałki muszkatołowej
50 g sera ementaler startego
sól i pieprz
Sos beszamelowy:
50 g masła
50 g mąki
500 ml mleka
sól i pieprz
1. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i mieszamy. Podsmażamy 2 minuty, dodajemy zimne mleko i energicznie mieszamy, kiedy zacznie się gotować zestawiamy z ognia. Delikatnie solimy i pieprzymy.
2. Olej rzepakowy rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojone pieczarki, cebulkę, podsmażamy 2 minuty ( pieczarki nie powinny zmienić koloru). Pieczarki przekładamy do sosu beszamelowego, dodajemy starty ser, gałkę muszkatołową. Delikatnie solimy i pieprzymy . Wszystko mieszamy.
3 .Schab bez skóry doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy z obu stron. Wysmażone mięso studzimy.
4. Ostygnięty schab głęboko nacinamy (7 razy). W nacięciach smarujemy sosem beszamelowym,a następnie wkładamy po plasterku boczku i sera. Całość przebijamy wzdłuż na wylot dwoma długimi wykałaczkami.
5. Schab wkładamy do żaroodpornego naczynia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (z termoobiegiem) i smażymy 20 minut. Następnie mięso szczelnie zalewamy pieczarkami z sosem beszamelowym i pieczemy w temp 180 stopni przez 40 minut. Na koniec posypujemy posiekaną pietruszką.
Ps. Niebo w gębie !!!

Mięso:
1 kg schabu wieprzowego
7 plastrów sera ementaler
7 plasterków boczku
pęczek pietruszki
Sos soubise:
30 ml oleju rzepakowego
500 g pieczarek pokrojonych w półtalarki
2 cebule drobno posiekane
większa szczypta gałki muszkatołowej
50 g sera ementaler startego
sól i pieprz
Sos beszamelowy:
50 g masła
50 g mąki
500 ml mleka
sól i pieprz
1. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i mieszamy. Podsmażamy 2 minuty, dodajemy zimne mleko i energicznie mieszamy, kiedy zacznie się gotować zestawiamy z ognia. Delikatnie solimy i pieprzymy.
2. Olej rzepakowy rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojone pieczarki, cebulkę, podsmażamy 2 minuty ( pieczarki nie powinny zmienić koloru). Pieczarki przekładamy do sosu beszamelowego, dodajemy starty ser, gałkę muszkatołową. Delikatnie solimy i pieprzymy . Wszystko mieszamy.
3 .Schab bez skóry doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy z obu stron. Wysmażone mięso studzimy.
4. Ostygnięty schab głęboko nacinamy (7 razy). W nacięciach smarujemy sosem beszamelowym,a następnie wkładamy po plasterku boczku i sera. Całość przebijamy wzdłuż na wylot dwoma długimi wykałaczkami.
5. Schab wkładamy do żaroodpornego naczynia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (z termoobiegiem) i smażymy 20 minut. Następnie mięso szczelnie zalewamy pieczarkami z sosem beszamelowym i pieczemy w temp 180 stopni przez 40 minut. Na koniec posypujemy posiekaną pietruszką.
Ps. Niebo w gębie !!!
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: