Pieczeń a'la Orloff

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Pieczeń a'la Orloff

Pieczen_a_la_Orolff.JPG

Mięso:
1 kg schabu wieprzowego
7 plastrów sera ementaler
7 plasterków boczku
pęczek pietruszki
Sos soubise:
30 ml oleju rzepakowego
500 g pieczarek pokrojonych w półtalarki
2 cebule drobno posiekane
większa szczypta gałki muszkatołowej
50 g sera ementaler startego
sól i pieprz
Sos beszamelowy:
50 g masła
50 g mąki
500 ml mleka
sól i pieprz

1. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i mieszamy. Podsmażamy 2 minuty, dodajemy zimne mleko i energicznie mieszamy, kiedy zacznie się gotować zestawiamy z ognia. Delikatnie solimy i pieprzymy.
2. Olej rzepakowy rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojone pieczarki, cebulkę, podsmażamy 2 minuty ( pieczarki nie powinny zmienić koloru). Pieczarki przekładamy do sosu beszamelowego, dodajemy starty ser, gałkę muszkatołową. Delikatnie solimy i pieprzymy . Wszystko mieszamy.
3 .Schab bez skóry doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy z obu stron. Wysmażone mięso studzimy.
4. Ostygnięty schab głęboko nacinamy (7 razy). W nacięciach smarujemy sosem beszamelowym,a następnie wkładamy po plasterku boczku i sera. Całość przebijamy wzdłuż na wylot dwoma długimi wykałaczkami.
5. Schab wkładamy do żaroodpornego naczynia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (z termoobiegiem) i smażymy 20 minut. Następnie mięso szczelnie zalewamy pieczarkami z sosem beszamelowym i pieczemy w temp 180 stopni przez 40 minut. Na koniec posypujemy posiekaną pietruszką.

Ps. Niebo w gębie !!!
 

Załączniki

  • Pieczen_a_la_Orolff.JPG
    Pieczen_a_la_Orolff.JPG
    355 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
13,202
7,919
113
Wygląda apetycznie. A można ten schab jakoś odgrzać, żeby nie stracił na smaku?
 

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Tak naprawdę to nie wiem, bo wszystkie mięso znikło natychmiast.

Cała masa jaka otacza mięso to jest sos beszamelowy, czy on po odgrzaniu jeszcze jadalny to jest chyba kwestia głodu. Potrawa także posiada dosyć sera żółtego, który w trakcie pieczenia się rozpuszcza.
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
13,202
7,919
113
Dziękuję za odpowiedź. Spróbuję może z połowy porcji, bo kusi. Dla dwóch osób to za duża porcja i stąd moje pytanie o odgrzewanie.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy