Ktoś może powiedzieć, że zamiast trochę pracochłonnych orzeszków można po prostu upiec w piekarniku frytki. Można, ale to już nie będzie miało tej kruchości i smaku. Przepis z miesięcznika "Ty i Ja".
Składniki
Puree z 1 kg ziemniaków (z dodatkiem masła i niewielkiej ilości mleka)
2 jajka
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany (22%)
2 cebule
4 dkg masła
2 łyżki najdrobniej posiekanej naci pietruszki
szczypta utartej gałki muszkatołowej
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
sól
mąka do obtoczenia orzeszków
masło do wysmarowania blachy
Cebule drobno siekamy, przesmażamy na złoty kolor w maśle i ochładzamy. Do przygotowanego wcześniej puree dodajemy jajka, śmietanę, przesmażone cebule, natkę pietruszki,imbir, gałkę muszkatołową i pieprz. Z dokładnie wyrobionej i posolonej do smaku masy ziemniaczanej formujemy kulki wielkości małych orzechów włoskich. Obtaczamy je w mące i układamy na natłuszczonej blasze. Blachę wsuwamy do gorącego
(190 - 200 st.) piekarnika i pieczemy tak długo, dopóki się pięknie nie zrumienią. Podajemy bezpośrednio po upieczeniu. Są wtedy kruche i bardzo smaczne. Jeśli znajdziemy chwilę czasu warto je przygotować.
Składniki
Puree z 1 kg ziemniaków (z dodatkiem masła i niewielkiej ilości mleka)
2 jajka
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany (22%)
2 cebule
4 dkg masła
2 łyżki najdrobniej posiekanej naci pietruszki
szczypta utartej gałki muszkatołowej
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
sól
mąka do obtoczenia orzeszków
masło do wysmarowania blachy
Cebule drobno siekamy, przesmażamy na złoty kolor w maśle i ochładzamy. Do przygotowanego wcześniej puree dodajemy jajka, śmietanę, przesmażone cebule, natkę pietruszki,imbir, gałkę muszkatołową i pieprz. Z dokładnie wyrobionej i posolonej do smaku masy ziemniaczanej formujemy kulki wielkości małych orzechów włoskich. Obtaczamy je w mące i układamy na natłuszczonej blasze. Blachę wsuwamy do gorącego
(190 - 200 st.) piekarnika i pieczemy tak długo, dopóki się pięknie nie zrumienią. Podajemy bezpośrednio po upieczeniu. Są wtedy kruche i bardzo smaczne. Jeśli znajdziemy chwilę czasu warto je przygotować.
Ostatnią edycję dokonał moderator: