Pieczone ziemniaki nadkrawane

abbra

Member
Mar 9, 2008
302
2
16
Przepis z książki "Przepyszne ziemniaki" wyd. Reader's Digest

Składniki :

* 8 ziemniaków sałatkowych [ ja użyłam zwykłych , sprzedawanych pod nazwą "ziemniaki"
icon_wink.gif
]
* 40 g masła + odrobina do wysmarowania naczynia żaroodpornego
* sól , pieprz


Piekarnik nagrzać do 200°C [ z termoobiegiem do 180°C ] . Naczynie żaroodporne wysmarować masłem .

Ziemniaki obrać , umyć i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem nadkroić dość głęboko w poprzek, w odstępach 3-milimetrowych - należy uważać , żeby nie przekroić ich do końca.

Roztopić masło . W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, ponacinaną stroną do góry. Za pomocą pędzelka rozprowadzić na nich roztopione masło, posypać solą i pieprzem.

Piec w gorącym piekarniku około 50 minut , aż lekko się zrumienią. Od czasu do czasu smarować masłem z dna naczynia.




 

Załączniki

  • pieczone_ziemniaki4.jpg
    pieczone_ziemniaki4.jpg
    55.3 KB · Wyświetleń: 0
  • pieczone_ziemniaki3.jpg
    pieczone_ziemniaki3.jpg
    71.9 KB · Wyświetleń: 0

AnnaB.

Member
Mar 13, 2008
362
0
0
Pieczone ziemniaki w dowolnej postaci - koniecznie z rozmarynem. A w nacięcia pod koniec pieczenia tu i ówdzie powkładać cienkie plasterki czosnku. Ojojoj, ślinka leci.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
AnnaB. @ 27 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=828664Pieczone ziemniaki w dowolnej postaci - koniecznie z rozmarynem. A w nacięcia pod koniec pieczenia tu i ówdzie powkładać cienkie plasterki czosnku. Ojojoj, ślinka leci.
a dla mnie wręcz przeciwnie ( czosnek OK ale też niekoniecznie)


Olasz, a ten patent z łyżką super! robiłam kiedyś takie ziemniaki i zdarzyło mi się czasem przeciąć do końca
icon_rolleyes.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy