- Mar 9, 2008
- 302
- 2
- 16
Przepis z książki "Przepyszne ziemniaki" wyd. Reader's Digest
Składniki :
* 8 ziemniaków sałatkowych [ ja użyłam zwykłych , sprzedawanych pod nazwą "ziemniaki"
]
* 40 g masła + odrobina do wysmarowania naczynia żaroodpornego
* sól , pieprz
Piekarnik nagrzać do 200°C [ z termoobiegiem do 180°C ] . Naczynie żaroodporne wysmarować masłem .
Ziemniaki obrać , umyć i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem nadkroić dość głęboko w poprzek, w odstępach 3-milimetrowych - należy uważać , żeby nie przekroić ich do końca.
Roztopić masło . W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, ponacinaną stroną do góry. Za pomocą pędzelka rozprowadzić na nich roztopione masło, posypać solą i pieprzem.
Piec w gorącym piekarniku około 50 minut , aż lekko się zrumienią. Od czasu do czasu smarować masłem z dna naczynia.
Składniki :
* 8 ziemniaków sałatkowych [ ja użyłam zwykłych , sprzedawanych pod nazwą "ziemniaki"

* 40 g masła + odrobina do wysmarowania naczynia żaroodpornego
* sól , pieprz
Piekarnik nagrzać do 200°C [ z termoobiegiem do 180°C ] . Naczynie żaroodporne wysmarować masłem .
Ziemniaki obrać , umyć i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem nadkroić dość głęboko w poprzek, w odstępach 3-milimetrowych - należy uważać , żeby nie przekroić ich do końca.
Roztopić masło . W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, ponacinaną stroną do góry. Za pomocą pędzelka rozprowadzić na nich roztopione masło, posypać solą i pieprzem.
Piec w gorącym piekarniku około 50 minut , aż lekko się zrumienią. Od czasu do czasu smarować masłem z dna naczynia.