Piegowaty brzoskwiniowiec

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
mb15%20-%20Kopia.JPG

Piegowaty brzoskwiniowiec

Składniki:

Ciasto:

• 5 – 6 białek
• ¾ szklanki cukru
• ¾ szklanki maku
• ¾ szklanki wiórek kokosowych
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• Szczypta soli

Masa brzoskwiniowa:

• 1 puszka (850g) brzoskwiń,
• 500 – 600 ml śmietany kremówki (30 – 36%)
• 1 galaretka o smaku brzoskwiniowym
• 1 łyżka żelatyny
• Dodatkowo: ciastka typu delicje o smaku brzoskwiniowym

Wykonanie:

Mak, wiórki i mąkę ziemniaczaną wymieszać razem. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania cukier. Do sztywnej i lśniącej piany dodajemy mieszaninę wiórek i maku. Delikatnie razem mieszamy i wylewamy na blachę o rozmiarach 30x36cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 – 30 minut.
Upieczone ciasto wystudzić.
Brzoskwinie wyjęte z puszki należy zmiksować. Galaretkę plus żelatynę rozpuścić w pozostałym, gorącym soku z brzoskwiń (powinno być ok. 250ml. Jeżeli nie ma tyle, to uzupełnić wodą). Dodać do zmiksowanych brzoskwiń i odstawić aż mus wystygnie i zacznie lekko tężeć. Kilka łyżek musu wyłożyć na ciasto i poukładać na nim ciastka biszkoptem do dołu, czekoladą do wierzchu. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z musem brzoskwiniowym. Całość wyłożyć na ciasto z delicjami. Wyrównać i wstawić do lodówki aby masa całkowicie stężała. Wierzch ozdobić można polewą czekoladową.

(spód można zrobić ze zwykłego ciasta biszkoptowego. Ja miałam do wykorzystania białka i dlatego zdecydowałam się zrobić taki spód. Smak maku i wiórek bardzo fajnie komponuje się z brzoskwiniami)

mb21.JPG

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Mario rób, rób
icon_mrgreen.gif
Ja spód wykombinowałam sobie taki bo miałam białka do zutylizowania, ale można by zrobić i cieniutki biszkopt. Reszta to już po prostu błyskawicznie idzie. Po 15 minutach w lodówce już jadłam
icon_redface.gif

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,951
2,883
113
Krysiu
anbetung.gif
. Właśnie myślałam o zwykłym cieniutkim, wszystko mam oprócz delicji o smaku brzoskwioniowym (mam cytrynowe), jak się jurto wyrobię (i mikser się nie roz.... dzieli) to ślubnemu zrobię na imieniny albo sobie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Aj napewno zrobie chociaz nie powinnam, nie powinnam... może na Nowy Rok?
Na biszkopcie i bez tych Delicji których nie znoszę ale ta warstwa masy mnie przekonuje i kusi kusica jedna...
Ostatnio często robię coś podobnego, tzn masa z wykorzystaniem owoców z puszki, np. Adam i Ewa http://www.torty-ciasta.pl/?przepisy-kulin...ciasta,0,000004

zunia

Member
Cze 11, 2008
115
0
0
Ślinka już mi cieknie, ale mam pytanko: czy delicje dobrze się kroją, zmiekną na tyle, aby przy krojeniu ciasto sie nie rozlatywało?

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Mario, inny smak tych delicji może być

Samanto, z "adama i ewy" to już wyrosłam
icon_mrgreen.gif
Od takiego właśnie ciasta zaczynałam swoje nauki pieczenia.
Samych delicji jako ciastek to nie lubię. Te które użyłam to są takie udawane delicje, kupowane na wagę. Ale mają mięciutki biszkopcik i polewa czekoladowa nie jest zbyt twarda. W tym musie brzoskwiniowym, tak fajnie przełamują ten puszek ptasiego mleczka.

Joanno - ta masa to jest jeszcze lżejsza od ptasiego mleczka

Zuniu - tek jak wyżej napisałam, jakie delicje użyłam. Tych oryginalnych nie kupowałam. Te świetnie się sprawdziły i pięknie kroiły

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,951
2,883
113
Robię, ale czy zrobię?, czy ten głupi mikser mi nie zdechnie?
gruebel_2.gif
. Niech jeszcze dzisiaj wytrzyma, a potem to ja go mam w...... , wyleci z łomotem:mrgreen: .

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Krystyna9 @ 5 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1057589Samanto, z "adama i ewy" to już wyrosłam
icon_mrgreen.gif
Od takiego właśnie ciasta zaczynałam swoje nauki pieczenia.
Samych delicji jako ciastek to nie lubię. Te które użyłam to są takie udawane delicje, kupowane na wagę. Ale mają mięciutki biszkopcik i polewa czekoladowa nie jest zbyt twarda. W tym musie brzoskwiniowym, tak fajnie przełamują ten puszek ptasiego mleczka.
A ja dotychczas nie lubiłam takich ciast i nie piekłam ich. Tylko serniki, drożdżowe, szarlotki, makowce , i takie tam.
Teraz na starość cos mi się porobiło , smak się zmienia czy co?

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,951
2,883
113
Zrobiłam na zwykłym biszkopcie, wody do soku nie dolewałam - starczyło, ale śmietany następnym razem dam mniej niż 0,5 l.
Cudem udało mi się skończyć, bo klamot padł a miałam go tylko kilka lat. Jutro degustacja
icon_lol.gif
.

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Wyciągam na początek, bo właśnie go robię
icon_smile.gif

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Jeszcze nie próbowaliśmy, ale wygląda przepysznie
icon_smile.gif

Ciasto makowo-kokosowe znałam od dawna - tylko z inną "górą" i mogę szczerze polecić!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy