- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Piegowaty brzoskwiniowiec
Składniki:
Ciasto:
• 5 – 6 białek
• ¾ szklanki cukru
• ¾ szklanki maku
• ¾ szklanki wiórek kokosowych
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• Szczypta soli
Masa brzoskwiniowa:
• 1 puszka (850g) brzoskwiń,
• 500 – 600 ml śmietany kremówki (30 – 36%)
• 1 galaretka o smaku brzoskwiniowym
• 1 łyżka żelatyny
• Dodatkowo: ciastka typu delicje o smaku brzoskwiniowym
Wykonanie:
Mak, wiórki i mąkę ziemniaczaną wymieszać razem. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania cukier. Do sztywnej i lśniącej piany dodajemy mieszaninę wiórek i maku. Delikatnie razem mieszamy i wylewamy na blachę o rozmiarach 30x36cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 – 30 minut.
Upieczone ciasto wystudzić.
Brzoskwinie wyjęte z puszki należy zmiksować. Galaretkę plus żelatynę rozpuścić w pozostałym, gorącym soku z brzoskwiń (powinno być ok. 250ml. Jeżeli nie ma tyle, to uzupełnić wodą). Dodać do zmiksowanych brzoskwiń i odstawić aż mus wystygnie i zacznie lekko tężeć. Kilka łyżek musu wyłożyć na ciasto i poukładać na nim ciastka biszkoptem do dołu, czekoladą do wierzchu. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z musem brzoskwiniowym. Całość wyłożyć na ciasto z delicjami. Wyrównać i wstawić do lodówki aby masa całkowicie stężała. Wierzch ozdobić można polewą czekoladową.
(spód można zrobić ze zwykłego ciasta biszkoptowego. Ja miałam do wykorzystania białka i dlatego zdecydowałam się zrobić taki spód. Smak maku i wiórek bardzo fajnie komponuje się z brzoskwiniami)