- Cze 13, 2006
- 57
- 0
- 0
Pieguski z czekoladą
115g masła o temperaturze pokojowej
200g miałkiego cukru
1 jajko, lekko roztrzepane
¼ łyżeczki esencji lub aromatu waniliowego
115g mąki
1 szczypta proszku do pieczenia
100g migdałów, zmielonych
150g kawałeczków czekolady
1.Rozgrzać piekarnik do 180C.Nasmarować 2 blachy miękkim masłem i wstawić do lodówki.
2.Drewnianą łyżką lub mikserem utrzeć masło i cukier na lekką, puszystą masę.
Stopniowo dodawać jajo i wanilię, dobrze ubijając po każdej porcji.
3.Przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia i zmielone migdały. Mieszankę tę wsypać do masy w dwóch partiach, dobrze wymieszać po dodaniu każdej porcji. Na koniec dołożyć kawałeczki czekolady.
4.Masę podzielić na 24 porcje, uformować kulki i umieścić je na blachach, pamiętając o odstępach. Przed włożeniem do piekarnika kulki należy lekko spłaszczyć. Piec 15-20 minut, do momentu, gdy się zrumienią. Po zdjęciu z blachy wyłożyć na metalową podstawkę, pozostawiając do ostygnięcia. Z pozostałą częścią ciasta postępować w podobny sposób, blachy przygotować jak w pkt 1.
Przechowywać w szczelnym pojemniku.
115g masła o temperaturze pokojowej
200g miałkiego cukru
1 jajko, lekko roztrzepane
¼ łyżeczki esencji lub aromatu waniliowego
115g mąki
1 szczypta proszku do pieczenia
100g migdałów, zmielonych
150g kawałeczków czekolady
1.Rozgrzać piekarnik do 180C.Nasmarować 2 blachy miękkim masłem i wstawić do lodówki.
2.Drewnianą łyżką lub mikserem utrzeć masło i cukier na lekką, puszystą masę.
Stopniowo dodawać jajo i wanilię, dobrze ubijając po każdej porcji.
3.Przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia i zmielone migdały. Mieszankę tę wsypać do masy w dwóch partiach, dobrze wymieszać po dodaniu każdej porcji. Na koniec dołożyć kawałeczki czekolady.
4.Masę podzielić na 24 porcje, uformować kulki i umieścić je na blachach, pamiętając o odstępach. Przed włożeniem do piekarnika kulki należy lekko spłaszczyć. Piec 15-20 minut, do momentu, gdy się zrumienią. Po zdjęciu z blachy wyłożyć na metalową podstawkę, pozostawiając do ostygnięcia. Z pozostałą częścią ciasta postępować w podobny sposób, blachy przygotować jak w pkt 1.
Przechowywać w szczelnym pojemniku.