Pieguski takie jak w sklepie :)

dareks

Member
Cze 13, 2006
57
0
0
Pieguski z czekoladą
115g masła o temperaturze pokojowej
200g miałkiego cukru
1 jajko, lekko roztrzepane
¼ łyżeczki esencji lub aromatu waniliowego
115g mąki
1 szczypta proszku do pieczenia
100g migdałów, zmielonych
150g kawałeczków czekolady


1.Rozgrzać piekarnik do 180C.Nasmarować 2 blachy miękkim masłem i wstawić do lodówki.
2.Drewnianą łyżką lub mikserem utrzeć masło i cukier na lekką, puszystą masę.
Stopniowo dodawać jajo i wanilię, dobrze ubijając po każdej porcji.
3.Przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia i zmielone migdały. Mieszankę tę wsypać do masy w dwóch partiach, dobrze wymieszać po dodaniu każdej porcji. Na koniec dołożyć kawałeczki czekolady.
4.Masę podzielić na 24 porcje, uformować kulki i umieścić je na blachach, pamiętając o odstępach. Przed włożeniem do piekarnika kulki należy lekko spłaszczyć. Piec 15-20 minut, do momentu, gdy się zrumienią. Po zdjęciu z blachy wyłożyć na metalową podstawkę, pozostawiając do ostygnięcia. Z pozostałą częścią ciasta postępować w podobny sposób, blachy przygotować jak w pkt 1.
Przechowywać w szczelnym pojemniku.
 

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
ktoś robił ??
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Tego przepisu nie zdążyłam jeszcze przetestować, ale piekłam z innego.
icon_smile.gif
Jeszcze lepsze, jak w sklepie.
icon_smile.gif


Ciasteczka a'la pieguski

1 kostka miękkiego masła
1 szklanka cukru
1 jajko
2,5 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
1 szklanka orzechów włoskich

Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać, ale dość grubo.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać mąkę, sodę, sól i dokładnie wymieszać (można zmiksować).
Do masy dodać orzechy i czekoladę (można podzielić i jedne zrobić z orzechami, a drugie z czekoladą).
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni.
Z masy robić małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blaszce, zachowując dość duże odstępy, ponieważ ciasteczka się "rozpłyną".
Piec 10-15 minut.

Można dodać też mak, rodzynki czy inne bakalie - na co kto ma ochotę.

Autor: kayanis
Przepis pochodzi z serwisu Wielkie Żarcie.
Adres: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis10366.html
 

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
O, ten przepis mi się bardziej podoba, bo z siekanymi orzechami. Na pewno wypróbuję i to zaraz jutro ...
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy