- Sie 22, 2006
- 974
- 0
- 0
Te piegusy wywodzą się od piegusków Kayanis. Przepis został dość znacznie zmodyfikowany tak aby spełnił moje oczekiwania co do tych ciastek.
Na tyle spełnił oczekiwania że postanowiłam sie z Wami podzielić i zachęcam do wypróbowania.
Składniki na 2 blaszki:
* 250g masła w temperaturze pokojowej,
* niepełna szklanka cukru ( w proporcjach 2/3 białego, 1/3 jasnobrązowego),
* 1 jajko,
* 1 płaska łyżeczka sody,
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 2 1/2 szklanki mąki,
* pół łyżeczki aromatu rumowego bądź waniliowego.
Dodatki:
* czekolada w kawałkach,
* rodzynki (jeżeli duże to pokroić),
* orzechy/migdały (posiekane).
1. Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać, ale dość grubo, rodzynki również jeżeli są duże.
2. Masło utrzeć z cukrem i jajkiem. Dodać przesianą mąkę, sodę, proszek oraz sól i dokładnie wymieszać.
3. Do masy dorzucić bakalie.
4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (z termoobiegiem).
5. Z masy lepić kuleczki o średnicy 3-4 cm i układać na blaszce, max 22-24 ciasteczka na jedną blaszkę.
6. Piec 10-15 minut na złoto, ciasteczka powinny być jeszcze lekko miękkie, stwardnieją gdy ostygną!
Tym razem podzieliłam ciasto na 2 części do jednej dodałam 80g czekolady w kawałkach, dużą garść rodzynek i tak samo dużą garść orzechów. Do drugiej dałam około 2/3 szklanki wiórek, 2 łyżki skórki cytrynowej.
Pieguski te są tak kruche jak te oryginalne. Gorąco polecam!

Na tyle spełnił oczekiwania że postanowiłam sie z Wami podzielić i zachęcam do wypróbowania.
Składniki na 2 blaszki:
* 250g masła w temperaturze pokojowej,
* niepełna szklanka cukru ( w proporcjach 2/3 białego, 1/3 jasnobrązowego),
* 1 jajko,
* 1 płaska łyżeczka sody,
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 2 1/2 szklanki mąki,
* pół łyżeczki aromatu rumowego bądź waniliowego.
Dodatki:
* czekolada w kawałkach,
* rodzynki (jeżeli duże to pokroić),
* orzechy/migdały (posiekane).
1. Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać, ale dość grubo, rodzynki również jeżeli są duże.
2. Masło utrzeć z cukrem i jajkiem. Dodać przesianą mąkę, sodę, proszek oraz sól i dokładnie wymieszać.
3. Do masy dorzucić bakalie.
4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (z termoobiegiem).
5. Z masy lepić kuleczki o średnicy 3-4 cm i układać na blaszce, max 22-24 ciasteczka na jedną blaszkę.
6. Piec 10-15 minut na złoto, ciasteczka powinny być jeszcze lekko miękkie, stwardnieją gdy ostygną!
Tym razem podzieliłam ciasto na 2 części do jednej dodałam 80g czekolady w kawałkach, dużą garść rodzynek i tak samo dużą garść orzechów. Do drugiej dałam około 2/3 szklanki wiórek, 2 łyżki skórki cytrynowej.
Pieguski te są tak kruche jak te oryginalne. Gorąco polecam!