PIERNICZKI ANI

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Przepis z bloga Na miotle, ciasto najbardziej plastyczne jakie znam, pierniczki bardzo smaczne
piernik_024.JPG

PIERNICZKI
1 kg mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 jajka
2 szklanki cukru kryształu
250 g margaryny
125 g masła
200 g miodu sztucznego
200 g miodu naturalnego
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki przyprawy do piernika
Tłuszcz, cukier, miód, kakao, cynamon i przyprawę do piernika umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Zaraz po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Do zimnej masy dodajemy jajka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą i wyrabiamy ciasto. Ciasto może być klejące, ale w czasie leżakowania mocno zgęstnieje. Ciasto przekładamy do miski, owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na 3 tygodnie (może być dłużej).
Po leżakowaniu wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Wykrawamy pierniczki. Krótko pieczemy w temperaturze 180 ? 190 stopni. Pierniczki po upieczeniu są chrupiące i twarde. Pierniczki dobrze zachowują kształt w czasie pieczenia. Upieczone pierniczki dekorujemy i przekładamy do szczelnie zamykanych puszek. Puszki nie wypełniamy po brzegi. Na wierzch, na pierniczki kładziemy kawałek folii aluminiowej, a na folii umieszczamy kawałek skórki z jabłka (ok. 10 cm.). Co kilka dni wymieniamy skórkę na świeżą, robimy to do chwili gdy pierniczki będą bardzo miękkie. Wtedy możemy usunąć skórkę, a pierniczki pozostając w szczelnie zamkniętych puszkach utrzymają wilgoć i nie staną się twarde.

Uwagi
- pierwszy raz dałam margarynę do pierników , ale właściwie jej nie czuć, czego się bałam
- ja piekłam w temperaturze około 160 może 170 stopni i moje tylko leciuteńko stwardniały , spokojnie można je jeść od razu czy na drugi dzień

Załączniki

• piernik_024.JPG
    piernik_024.JPG
    359.2 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Zapowiadają się ciekawie. Też piekłaś w takiej wysokiej temperaturze? Bo wydaje mi się, że gdyby ją obniżyć, nie trzeba byłoby stosować zabiegów zmiękczających...

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
A no właśnie, to podstawowy błąd wielu przepisów, a rozwiązanie jest takie proste.
icon_smile.gif

Dzięki za wpisanie przepisu, w przyszłym roku będę testować.

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Smaczne są , ładnie trzymają kształt , ciasto w pracy poezja , jedynie ta margaryna mnie razi , ale nie czuć jedynie świadomość, ale na drugi raz dam taka wegańską , ona ma o niebo lepszy skład (bio-alsan)

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Wydaje mi się, że spokojnie można ją zamienić na masło czy u nie-wegetarian na smalec.
Był czas, że margaryna była bardzo na topie i pewnie dlatego występuje w wielu przepisach z tamtych lat, o niższej cenie nie wspominając.

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,206
1,715
113
Joanna @ 17 Dec 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1599414Wydaje mi się, że spokojnie można ją zamienić na masło czy u nie-wegetarian na smalec.
Był czas, że margaryna była bardzo na topie i pewnie dlatego występuje w wielu przepisach z tamtych lat, o niższej cenie nie wspominając.
Autorka uprzedza, ze ma być tak jak w przepisie: miód sztuczny i prawdziwy, margaryna i masło. Zmiany ponoć nie wychodzą na lepsze…

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
A ja bym mimo to zaryzykowała i zamieniła margarynę na masło, a masło na smalec.
icon_lol.gif

Lubię po swojemu mieszać w przepisach i zwykle mnie intuicja nie zawodzi, ale oczywiście nikogo do tego nie namawiam.
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy