Joanna @ 24 Nov 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1482620Ponieważ pamiętałam, że poprzednio miałam problem z zarobieniem ciasta, zrobiłam je inaczej.
Miód, zwykły cukier i masło rozpuściłam z przyprawami korzennymi i połączyłam z jajkami, a potem z mąką wymieszaną z sodą i rozkruszonymi drożdżami.
Ciasto się ładnie zarobiło i bez problemu wałkowało.
Joanna @ 7 Dec 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1552325A było skorzystać z moich doświadczeń, to byś nie miała kłopotu:
mądra baba po szkodzie
nie zagłębiałam się w komentarze Joanno,
przecież tyle razy je już robiłam że nie spodziewałam się takich niespodzianek.
Jak V. poczłapie po mąkę to Twe rady wezmę do serca, dziękuję![]()
jeden plus, mamy lewe pierniki do chrupania![]()
Jak postanowilam, tak zrobilam. Zrobilam na probe z jednej porcji.
PRZE-PY-SZNE
Natychmiast po upieczeniu pierwszej blaszki dorobilam ciasta bo jedyna ich wada jest to , ze porcyjki bardzo malutkie. Dla mnie 4 porcje to minimum.
Pieklam tylko 7 minut. Ladne, mieciutkie, zachowaly ksztalt i do tego bardzo dobre. Od dzis to moje ulubione pierniki.
Lirene @ 19 Dec 2016 napisał:index.php?act=findpost&pid=1618922Zamierzam je dzisiaj upiec. Którą przyprawę do piernikow najlepiej użyć?To pewnie kwestia gustu. Ja zawsze daję Kotanyi- ma w składzie same przyprawy bez mąki lub cukru, jak często w innych mieszankach się zdarza.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.