Pierniczki przedwojenne

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Jak najbardziej!
icon_smile.gif

Bardzo proste i pyszne, polecam serdecznie!
icon_smile.gif


Robiłam z 1/4 porcji, bez anyżku, ale za to z esencją waniliową.
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marianka

Member
Cze 24, 2008
22
0
0
Mam pytanie. Czy amoniak w tych pierniczkach jest wyczuwalny? daje specyficzny smak? Szukam przepisu na takie prawdziwe pierniczki jak z polskiej cukierni - miękkie i z lukrem. Może tym razem trafilam, oby;)
pozdrawiam
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Marianko, zapach amoniaku znika niemal zupełnie po zmieszaniu go z ciastem. W gotowych pierniczkach jest niewyczuwalny.
icon_smile.gif
wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
CYTATzagniotłam 1/4 porcji
I ja.
Dałam mieszankę mąki zwykłej, pełnoziarnistej, orkiszowej i żytniej, oraz mniej kakao (20g).
Dorzuciłam za to szklankę drobno posiekanych bakalii (orzechów, migdałów i suszonych żurawin).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
2
38
Robię identyczne od kilkunastu lat. Różnica tylko taka że nie daję amoniaku, ale proszek i sodę, żółtka daje osobno, dodaje 3 łyżki kakao, żółtka daję osobno, a z białek ubijam pianę . Przypraw daję duuuużo więcej niż w przpisie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy