Piegus @ 22 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=399365A to sorrynie wyłapałam. A gdzikolwiek nie byłam to trafiałam, ze sie w końcu musisz zabrać. No to jesteś szybsza
.
Tia, jak żółw sprinter, najpierw dłuuuuugo przebiera nogami w miejscu, a dopiero potem jednym susem....![]()
hazo @ 9 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=391613To jest przepis z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole". Autorzy Maria Lemnis i Henryk Vitry podają w nim , że ciasto można przygotować na 4 tygodnie przed pieczeniem i upiec na 3-4 dni przed świętami. W oryginale jest to przepis na 3 placki przekładane czymś.Hazo, czy masz możliwość sprawdzić, czym były te piernikowe placki przekładane w oryginalnym przepisie Lemnis i Vitry?
Mam ochotę na krajankę piernikową z tego ciasta, przekładaną powidłami śliwkowymi i bakaliami.![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.