Pierniczki Silije :-)

szuwarek

Member
Lis 4, 2005
254
0
0
W tym roku skusiłam się na nie, ciasto leżakuje w lodówce od połowy października z tym że już troche je uszczupliłam. Pierwszy raz zrobiłam ciasteczka ( mniam ...), a drugi raz w ramach przetestowania nowych foremek z lidla rozwałkowałam ciasto, wyłożyłam nim foremki a środek wypełniłam ciastem na pierniczki bakaliowe. Taki piernikowy miks polany po upieczeniu czekoladą. Mniamć, a im dłużej stoi tym lepszy
lecker.gif

Wrz 23, 2007
184
0
0
Już zrobiłam.Ale w domu pachniało!!!Tylko nie wiem czy z przyprawami nie przesadziłam!A teraz pozostało mi z niecierpliwością czekać miesiąc.

trygrys

Member
Gru 30, 2005
16
0
0
Błagam kobietki - niech któraś dla laika zupełnego wyklaruje rzecz takową : czy wkładamy pierniczki do nagrzanego piekarnika ? do jakiej temperatury ? i ile pieczemy ? - wiem dla Was to pewnie normalka ale ja jestem kompletna oferma w pieczeniu słodkości
icon_sad.gif
((

agnesew

Member
Gru 8, 2005
381
0
0
trygrys @ 20 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=626568Błagam kobietki - niech któraś dla laika zupełnego wyklaruje rzecz takową : czy wkładamy pierniczki do nagrzanego piekarnika ? do jakiej temperatury ? i ile pieczemy ? - wiem dla Was to pewnie normalka ale ja jestem kompletna oferma w pieczeniu słodkości
icon_sad.gif
((
Ze mnie żaden specjalista, ale te pierniczki piekłam już kilka razy więc pozwolę sobie na wypowiedź
icon_mrgreen.gif

Wkładam pierniczki do piekarnika nagrzanego do temp. 180st. Pieke ok 8-12min, ale z tym czasem to różnie bywa. Zależy zarówno od grubości pierników jak i od "osobistych właściwości" piekarnika. Musisz je po prostu obserwować, uważaj jednak by ich za bardzo nie przypiec - takie przypieczone moga się zrobić gorzkie i bardzo twarde
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Ja podobnie jak poprzedniczka - piekarnik nagrzany do 170 stopni, czas około 10 - 12 minut, w zależności od grubości ciasta.
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Muiee

Member
Wrz 16, 2007
4
0
0
Witam ;)

W tym roku po raz pierwszy robię pierniczki
icon_smile.gif
Dzisiaj zrobiłam ciasto i teraz czeka w lodówce.. tylko tak się zastanawiam czy 4 tyg wystarcza
icon_sad.gif
planuję wypiek na 20 grudnia.. czy będą nadawać się od razu do jedzenia? 3 dni w pudełku wystarczą? Chciałam chłopakowi podarować jako dodatek do prezentu :D tylko czy się to uda..

trygrys

Member
Gru 30, 2005
16
0
0
Dzięki wielkie za odpowiedź - będę eksperymentowała z tym czasem - mam nadzieję , że wyjdą
icon_smile.gif

piekarnik mam tu "kosmiczny" angielski ;) - tzn gazowy z podanymi cyferkami zamiast temperatur - ech, teskni mi się za elektrycznym z termoobiegiem
icon_smile.gif
))
pozdrawiam piernikowo - bo dziś właśnie zrobiłam ciasto - wiem weim - miało być 5 tygodni ale doczytałam że krócej tez można
icon_smile.gif
cook.gif

pepsi

Member
Mar 17, 2007
321
0
0
a ja już upiekłam, co prawda nie te tylko Aganiok, ale tak właściwie to są one bardzo podobne, teraz leżakują w puszkach i czekają na lukrowanie, a tak przy okazji, czy któraś z Pań może mi coś napisać na temat pisaków tortowych, czy mogą one zastąpić lukier na pierniczkach? i czy w smaku przypominają lukier?

Muiee

Member
Wrz 16, 2007
4
0
0
Dziękuję za odp
icon_smile.gif

kupiłam niedawno pisaki tortowe, ale te w ogóle w smaku nie przypominają lukru.. fakt, że są bardzo słodkie.
Ja do ozdoby pierniczków posłużę się lukrem zrobionym w domu a nie kupionym w sklepie ;)
pozdrawiam

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Muiee @ 22 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=628054Witam ;)

W tym roku po raz pierwszy robię pierniczki
icon_smile.gif
Dzisiaj zrobiłam ciasto i teraz czeka w lodówce.. tylko tak się zastanawiam czy 4 tyg wystarcza
icon_sad.gif
planuję wypiek na 20 grudnia.. czy będą nadawać się od razu do jedzenia? 3 dni w pudełku wystarczą? Chciałam chłopakowi podarować jako dodatek do prezentu :D tylko czy się to uda..
Muiee, ja bym Ci radziła upiec je dużo wcześniej, niż 20 grudnia. Zdecydowana większość pierników zyskuje na smaku po leżakowaniu, więc daj im szansę....
icon_wink.gif

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Lepiej krócej leżakować ciasto a dłużej dojrzewać pierniczki, niż odwrotnie.
Bardzo nie po polsku, ale wiecie o co mi chodzi
icon_wink.gif

Muiee

Member
Wrz 16, 2007
4
0
0
Aha
icon_smile.gif
Dziękuję za radę
anbetung.gif

w takim razie tak zrobię
icon_smile.gif

Ja kupiłam pisaki jakoś niedrogo, ok 5 zł za trzy sztuki (czerwony, żółty, zielony)

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Moje już upieczone:
pierniki_staropolskie.jpg

Ciasto dojrzewało w lodówce przez pięć tygodni.
Dekorować będę kilka dni przed świętami.
icon_smile.gif

Załączniki

• pierniki_staropolskie.jpg
    pierniki_staropolskie.jpg
    31.2 KB · Wyświetleń: 1

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
piekne Joanno!

moje po upieczeniu zadne tak pieknie nie wygladaja...
icon_frown.gif

moze dzisiaj zly dzien jakis??
icon_frown.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy