Pierniczki Tereza

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
w tym roku już zrobiłam , przedwczoraj upiekłam , wczoraj lukrowałam 1/3(resztę polukruje po 10 grudnia)
ale w tamtym piekłam po 10 grudnia i po kilku dniach lukrowałam
Ja nie mam problemu z twardymi piernikami , wszystkie jakie piekę są bardziej lub mniej miękkie lub wręcz mięciutkie
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Ola, mozesz je juz upiec.
Mozna je jesc od razu i moga nawet polezec. Nic im sie nie stanie, powiedzialabym nawet, ze beda lepsze
icon_wink.gif



Margot! Cudne Te Twoje pierniki!
Ja, oczywiscie, ze tez je bede robic. -Nie mowilam jeszcze?
No to mowie
icon_mrgreen.gif

One sa z serii "musza byc"
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

soczewka

Member
Sie 27, 2007
25
0
0
Przejrzałam wątek i nie znalazłam odpowiedzi na nurtyjące mnie pytanie - co się robi ze smalcem??? Czy w całości powinnam go wrzucić, czy wcześniej stopić? Z góry dziękuje za odpowiedź
icon_smile.gif
 

soczewka

Member
Sie 27, 2007
25
0
0
Mój kurzy móżdżek zarejestrował, że to miód ma się rozpuścić, i cały czas główkuję w jakiej postaci dodać ten smalec
rofl.gif

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź
icon_mrgreen.gif
 

ilonaaa

Member
Paź 1, 2007
144
0
0
korzystajac z okazji, ze bylam sama w domu odkopalam ukryta puszke w ktorej od tygodnia lezakuja te pierniczki
icon_redface.gif
i to byl moj blad!!! bo teraz nie wiem czy doczekaja do swiat, sa mieciutkie i pyszne
lecker.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
dostroiłam resztę , te jasne to inne są , takie z gotowanym piwem (też pyszne, takie leciutkie jak piórko z przepisu Mary)
pierne_043.jpg

same Pierniczki Tereza
pierne_039.jpg
 

Załączniki

  • pierne_043.jpg
    pierne_043.jpg
    189.5 KB · Wyświetleń: 2
  • pierne_039.jpg
    pierne_039.jpg
    182.2 KB · Wyświetleń: 2

Bastra

Member
Lis 5, 2009
8
0
0
Czy jeśli jutro zagniote ciasto zdążą się jeszcze upiec?Tzn czy te 3 dni na lezakowanie ciasta w lodówce wystarczy aby były dobre?
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Bastra @ 17 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1063256Czy jeśli jutro zagniote ciasto zdążą się jeszcze upiec?Tzn czy te 3 dni na lezakowanie ciasta w lodówce wystarczy aby były dobre?
Jakie 3 dni lezakowania?
gruebel_2.gif

Nie pomylil Ci sie z jakims innym przepisem?

Iguana @ 25 Nov 2004 napisał:
index.php?act=findpost&pid=27944(...)
Wlać po trochu ostudzony płyn i rozbełtane jaja bardzo dokładnie wymieszać i pozostawić na noc aby stężało. Następnego dnia rozwałkować na niezbyt cienki placek wykrawać pierniczki piec ok.13 min. W temperaturze ok. 160℃.
Sa równie smaczne zaraz po upieczeniu jak po 4 miesiącach leżenia w puszce.
(...)
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
A to moje, tegoroczne.
Gdzies w watku wspominalam, ze troche sie nameczylam z tymi piernikami...
Ciasto lezalo od -chyba poczatku listopada? - nie pamietam, a mimo tego, ze tak dlugo "odpoczywalo",
wyszlo mi zbyt klejace i w trakcie musialam dosypac duzo maki, zeby bylo elastyczne.
Te pierniki maja szczescie, ze sa pyszne, bo chyba bym sie na nie obrazila
icon_mrgreen.gif

W kazdym razie smak wynagradza i za rok znowu beda - musza
icon_lol.gif


Iguano,
cvety.gif
bussi.gif
anbetung.gif


Jako, ze w tym roku mam ogromny problem z lukrem, - to lukrem, pomalowalam tylko czesc,
reszta bedzie pomazana polewa czekoladowa, a jakas mniejsza czesc przyozdobie naklejkami , tak, jak widac nizej
icon_mrgreen.gif

Nie bede sie juz meczyc z lukrem
icon_evil.gif

icon_wink.gif



PICT0007.JPG

PICT0008.JPG
 

Załączniki

  • PICT0007.JPG
    PICT0007.JPG
    77.1 KB · Wyświetleń: 2
  • PICT0008.JPG
    PICT0008.JPG
    39.9 KB · Wyświetleń: 2

ilonaaa

Member
Paź 1, 2007
144
0
0
a oto moje nieudane proby lukrowania
icon_redface.gif
ale pierniczki wyszly pyszne

pierniczki.jpg

domek_z_piernika.jpg
 

Załączniki

  • pierniczki.jpg
    pierniczki.jpg
    143.7 KB · Wyświetleń: 2
  • domek_z_piernika.jpg
    domek_z_piernika.jpg
    106 KB · Wyświetleń: 2

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
ja je zrobiłam jak co roku, masło daje zamiast smalcu ,a w tym roku na 1/2 porcji dałam 1 kg maki krupczatki i 250 g maki żytniej jasnej, a miód dałam pól na pół gryczany i akacjowy, ponadto trochę skórki pomarańczowej w cukrze i wyszły rewelacyjne
pierniczki1_007.jpg


pierniczki1_013.jpg



pierniczki1_039.jpg
 

Załączniki

  • pierniczki1_039.jpg
    pierniczki1_039.jpg
    166.9 KB · Wyświetleń: 2
  • pierniczki1_013.jpg
    pierniczki1_013.jpg
    138.6 KB · Wyświetleń: 2
  • pierniczki1_007.jpg
    pierniczki1_007.jpg
    138.9 KB · Wyświetleń: 2