- Paź 21, 2007
- 289
- 0
- 0
Przepis pochodzi z nieistniejącego już blogu www.bakerlady.blox.pl .
ponieważ pierniczki są fantastyczne postanowiłam zamieścić przepis na nie tutaj.
Składniki:
* 2 szklanki miodu
* 1 szklanka cukru
* 200 gr masła
* 150 gr smalcu
* 3 torebki przyprawy piernikowej (łącznie ok. 120 gr)
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1 łyżeczka imbiru
* 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
* 1/2 łyżeczki mielonego kminku
* 1 1/2 łyżeczki sody
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 jajka
* 3 1/2 szklanki mąki pszennej ( + 1 szklanka)
* 1 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720
* 1/2 szklanki śmietany
* 50 gr suszonej żurawiny
* 50 gr posiekanych orzechów włoskich
* 50 gr płatków migdałowych
* 50 gr rodzynek
* marmolada wieloowocowa lub powidła śliwkowe
* rozbełtane jajko
W garnku zagotowujemy miód, cukier, masło, smalec i wszystkie przyprawy tak długo, aż cukier ulegnie rozpuszczeniu. Masę studzimy przez kwadrans, potem dodajemy sodę i proszek do pieczenia. (Uwaga! Toczy pianę z garnka!). Dodajemy jajka, cały czas dokładnie ucierając, śmietanę i oba rodzaje mąki. Masa będzie wyglądała na taką, co się nijak jej nie da wałkować. Bakerlady radzi: "Jeżeli będzie wyglądała na zdecydowanie za rzadką, dodajemy dodatkową szklankę mąki". U mnie nie było takiej potrzeby
. Ciasto możemy podzileic na dwie części: do jednej dodajemy bakalie, a do drugiej nie. U mnie wszystkie pierniczki są bakaliowe (zwiększyłam ilość bakalii). Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na kilka lub kilkanaście tygodni.
A po tym czasie...
Z ciasta bez bakalii wałkujemy dwa placki grubości około 0,5 cm. Na jednym z nich układamy w dużej odległości porcje powideł, przykrywamy drugim plackiem i starannie przygniatamy ciasto dookoła każdej kupki, a następnie wycinamy dowolne kształty: kwiatki, okręgi, serduszka i mamy pierniczki z powidłami
. Smarujemy je rozbełtanym jajkiem i pieczemy około 10 -12 minut w 190 stopniach - nie za długo, tylko do momentu aż urosną i nabiorą złotej barwy ( u mnie się nie zezłociły, ale lekko urosły i ściemniały od miodu gryczanego). Pierniki z ciasta bakaliowego wałkujemy grubiej i pieczemy ok 12 -15 minut.
Smacznego!
Uwaga ode mnie: nawet jeśli ciasto wydaje się wam po dodaniu dodatkowej szklanki ciut lejące, to nie przejmujcie się - ładnie się zsiądzie i dobrze wałkuje.
Link do oryginalu ponownie aktywny.
ponieważ pierniczki są fantastyczne postanowiłam zamieścić przepis na nie tutaj.
Składniki:
* 2 szklanki miodu
* 1 szklanka cukru
* 200 gr masła
* 150 gr smalcu
* 3 torebki przyprawy piernikowej (łącznie ok. 120 gr)
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1 łyżeczka imbiru
* 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
* 1/2 łyżeczki mielonego kminku
* 1 1/2 łyżeczki sody
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 jajka
* 3 1/2 szklanki mąki pszennej ( + 1 szklanka)
* 1 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720
* 1/2 szklanki śmietany
* 50 gr suszonej żurawiny
* 50 gr posiekanych orzechów włoskich
* 50 gr płatków migdałowych
* 50 gr rodzynek
* marmolada wieloowocowa lub powidła śliwkowe
* rozbełtane jajko
W garnku zagotowujemy miód, cukier, masło, smalec i wszystkie przyprawy tak długo, aż cukier ulegnie rozpuszczeniu. Masę studzimy przez kwadrans, potem dodajemy sodę i proszek do pieczenia. (Uwaga! Toczy pianę z garnka!). Dodajemy jajka, cały czas dokładnie ucierając, śmietanę i oba rodzaje mąki. Masa będzie wyglądała na taką, co się nijak jej nie da wałkować. Bakerlady radzi: "Jeżeli będzie wyglądała na zdecydowanie za rzadką, dodajemy dodatkową szklankę mąki". U mnie nie było takiej potrzeby
A po tym czasie...
Z ciasta bez bakalii wałkujemy dwa placki grubości około 0,5 cm. Na jednym z nich układamy w dużej odległości porcje powideł, przykrywamy drugim plackiem i starannie przygniatamy ciasto dookoła każdej kupki, a następnie wycinamy dowolne kształty: kwiatki, okręgi, serduszka i mamy pierniczki z powidłami
Smacznego!
Uwaga ode mnie: nawet jeśli ciasto wydaje się wam po dodaniu dodatkowej szklanki ciut lejące, to nie przejmujcie się - ładnie się zsiądzie i dobrze wałkuje.
Link do oryginalu ponownie aktywny.
Ostatnią edycję dokonał moderator: