Pierniczki wg Bakerlady

Malta_79

Member
Paź 21, 2007
289
0
0
Proszę, piszę już do moderatora
icon_smile.gif

MMMK3

Member
Mar 30, 2007
418
0
0
Dopiero dzisiaj zagniotłam to ciasto (ciągle mam obsesję że zabraknie mi ciasta
gruebel_2.gif
) robiłam je po raz pierwszy. Użyłam jak zawsze do pierniczków mieszanki Kotanyi (3 opakowania) i lekko sie przeraziłam kiedy próbowałam ciasto - jest bardzo pikantne. Dla mnie bardzo wyraziste, ale dziaciaki będą narzekały, już ja je znam. Czy myślicie że ciasto złagodnieje w leżakowaniu czy wręcz odwrotnie. A może zmodyfikować lekko to co właśnie stworzyłam?
gruebel_2.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Ja zrobiłam to ciasto wczoraj i dałam do niego dwa opakowania przypraw ( Kamisa, bo w Kotanyi jest anyż, którego nie znoszę) i doprawiłam do smaku własną mieszanką przypraw. Myślę, że tak jest bezpieczniej, zwłaszcza jak się coś robi po raz pierwszy. Dla mnie też 120 g przypraw wydało się zbyt dużą ilością. Przyprawy Kamisa jest chyba 20 g, więc zgodnie z przepisem musiałabym dać aż sześć opakowań, co na pewno uczyniłoby ciasto niejadalnym.
Jedyną możliwą modyfikacją wydaje mi się dorobienie ciasta bez przypraw i połączenie ze zbyt pikantnym.

MMMK3

Member
Mar 30, 2007
418
0
0

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,188
2,742
113
Chyba tak, bo mnie się zdawało że jedno z moich tuż po zrobieniu jest za ostre. Teraz skubnęłam z lodówki i wydało mi się akurat.

bakerlady

Member
Paź 22, 2008
12
0
0
to ciasto- juz po upieczeniu - jest wyraźne w smaku i mocno piernikowe
czy jest za ostre - trudno powiedzieć, sa różne gusta i podniebienia
icon_biggrin.gif

AnnaB.

Member
Mar 13, 2008
362
0
0
Bakerledy, wspaniale, że znów jesteś. Już oblukałam Twojego nowego bloga. Przecudne zdjęcia. Mam ogromną prośbę. Na Twoim poprzednim blogu umieściłaś przepis na stefankę. Nie zachowałam go, bo myślałam, że w każdej chwili mogę zajrzeć do sieci. Robiłam potem stefanki według innych przepisów, ale - niestety - nie dorównały Twojej. Pamiętam, że róznica dotyczyła m.in. temperatury i czasu pieczenia ciasta, ale proporcje składników??? Proszę, umieść ponownie ten przepis. Będę często zaglądać na twoją stronę w nadziei, że spełnisz moją prośbę.

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
...tak sobie dumam, ze to pewnie juz za pozno...ze nie zdaze...
icon_neutral.gif
hmm...jakie jest minimum lezakowania ciasta? gdybym chciala upiec te pierniczki okolo 15grudnia i gdybym jutro zarobila to ciasto?

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
mexikana @ 23 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=779788...tak sobie dumam, ze to pewnie juz za pozno...ze nie zdaze...
icon_neutral.gif
hmm...jakie jest minimum lezakowania ciasta? gdybym chciala upiec te pierniczki okolo 15grudnia i gdybym jutro zarobila to ciasto?
Cytat z bakerlady:"Odstawić w chłodne miejsce na dowolny okres czasu- od kilku dni nawet do kilku miesięcy."

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
dump.gif
no nie ja czytac juz nie potrafie!!! dziekuje ci ago...cos ostatnio jestem bardziej zakrecona niz zwykle...
icon_rolleyes.gif

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
A jaka ma byc smietana, kwasna czy slodka, czy creme fraiche?
Wlasnie wybieram sie do sklepu po skladniki i zamierzam zagniesc ciasto (Jezeli uda mi sie zakupic przyprawe do piernikow, wczoraj bylam w dwoch sklepach i ...niet)
denknach.gif

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
16
powiedzcie proszę, ile przed świętami piec te pierniczki?
czy powinny mieć czas na zmięknięcie, czy z racji tego, że są z powidłami, są odpowiednio miękie już po upieczeniu?

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Ja zagniatam dzisiaj i bede piekla okolo 15-18 grudnia, bo tak mi po prostu pasuje. Mysle, ze beda dobre!

bakerlady

Member
Paź 22, 2008
12
0
0
dorota_s1 @ 25 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=780475powiedzcie proszę, ile przed świętami piec te pierniczki?
czy powinny mieć czas na zmięknięcie, czy z racji tego, że są z powidłami, są odpowiednio miękie już po upieczeniu?
pierniki są dobre do jedzenia od razu
te nadziewane są miękkie
bakaliowe również

ale przechowują się równie dobrze
icon_biggrin.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
A ja zapomniałam napisać, że już ze 3 tyg temu jak zrobiłam i teraz stoi w lodówce. Mam zamiar wykorzystać go na zwykły piernik i na krajankę, ciastek nie chcę. I mam nadzieję, że też będzie miękkie, bo nienawidzę twardych pierników.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy