- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Piernik doskonały
*25 dkg mąki pszennej
*25 dkg mąki żytniej
*pół słoika miodu (ok.20 dkg)
*szklanka cukru
*4 jaja
*20 dkg masła/margaryny
*łyżeczka smalcu
*duża przyprawa korzenna do piernika
*co najmniej szklanka bakalii (orzechy,daktyle,rodzynki,figi,skórka
pomarańczowa.)
*łyżka sody oczyszczonej
*wrzące mleko do rozpuszczenia sody (ok. 1/2 szklanki)
Do rondla wsypać cukier,zrumienić na małym ogniu na lekko brązowy kolor, zalać połową szklanki gorącej wody i chwilę pogotować.
Włożyć miód, masło/margarynę, smalec.
Gdy składniki się rozpuszczą, wystudzić.
Wbić jaja, dodać obie mąki, sodę rozpuszczoną we wrzącym mleku, przyprawę i wyrobić ciasto.
Na koniec dodać bakalie oprószone mąką, wymieszać.
Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blachy.
Piec około godziny w niezbyt gorącym piekarniku (ok.160 stopni C ).
Przepis wycięłam kilkanaście lat temu z gazety z informacją że jest to przepis pani Ossowskiej.
Wczoraj dałam 1 szklankę orzechów,rodzynki,żurawinę,kilka daktyli i śliwek .
Do rozpuszczenia sody dałam prawie pół szklanki mleka.
Przyprawy-dałam 1 op.Kotanyi,1 op.innej firmy,łyżeczkę cynamonu i trochę przyprawy do pierników ze sklepu eko.
Rozlałam w 3 foremki aluminiowe.

*25 dkg mąki pszennej
*25 dkg mąki żytniej
*pół słoika miodu (ok.20 dkg)
*szklanka cukru
*4 jaja
*20 dkg masła/margaryny
*łyżeczka smalcu
*duża przyprawa korzenna do piernika
*co najmniej szklanka bakalii (orzechy,daktyle,rodzynki,figi,skórka
pomarańczowa.)
*łyżka sody oczyszczonej
*wrzące mleko do rozpuszczenia sody (ok. 1/2 szklanki)
Do rondla wsypać cukier,zrumienić na małym ogniu na lekko brązowy kolor, zalać połową szklanki gorącej wody i chwilę pogotować.
Włożyć miód, masło/margarynę, smalec.
Gdy składniki się rozpuszczą, wystudzić.
Wbić jaja, dodać obie mąki, sodę rozpuszczoną we wrzącym mleku, przyprawę i wyrobić ciasto.
Na koniec dodać bakalie oprószone mąką, wymieszać.
Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blachy.
Piec około godziny w niezbyt gorącym piekarniku (ok.160 stopni C ).

Przepis wycięłam kilkanaście lat temu z gazety z informacją że jest to przepis pani Ossowskiej.
Wczoraj dałam 1 szklankę orzechów,rodzynki,żurawinę,kilka daktyli i śliwek .
Do rozpuszczenia sody dałam prawie pół szklanki mleka.
Przyprawy-dałam 1 op.Kotanyi,1 op.innej firmy,łyżeczkę cynamonu i trochę przyprawy do pierników ze sklepu eko.
Rozlałam w 3 foremki aluminiowe.
Ostatnią edycję dokonał moderator: